Att inte låta vården ta del av statsbidrag innebär inte bara att vården och dess personal riskerar att få ytterligare försämringar – det betyder att regionen faktiskt kan bli återbetalningsskyldig till staten, skriver debattörerna.
Att inte låta vården ta del av statsbidrag innebär inte bara att vården och dess personal riskerar att få ytterligare försämringar – det betyder att regionen faktiskt kan bli återbetalningsskyldig till staten, skriver debattörerna. Bild: Jonas Dagson / TT

Regionens sjukhus behöver mer resurser– inte nya sparkrav

År av underfinansiering har skapat stora problem för sjukhusen. Men inte ens mitt under den pågående pandemin lyckas regionens blågröna styre se behovet av att stärka den egna vården. Det är inte bara illa, det är rent av skamligt, skriver Helén Eliasson (S) och Håkan Linnarsson (S).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har skjutit till statsbidrag till regionen i en aldrig tidigare skådad omfattning. Detta gjorde att resultatet för Västra Götalandsregionen slutade på ett överskott på 1,8 miljarder kronor för 2020. De senaste prognoserna pekar dessutom på ett liknande överskott för 2021. Vi vet också att det kommer ytterligare stora summor i statsbidrag i år.

Dessa statsbidrag har kommit till regionen med syfte att användas för att generera mer vård, minska köer och motverka en stigande arbetslöshet. Det finns också ett förbehåll: Om inte pengarna används kan regionen bli återbetalningsskyldig.

Satsa på personal och patienter

För oss socialdemokrater är det självklart att de pengar regionen har fått för att stärka den egna vården också ska användas till att ge regionens vårdanställda personal möjlighet till återhämtning och resurser nog att ge patienterna den vård de behöver och väntar på.

ANNONS

År av underfinansiering har skapat stora problem för sjukhusen. Redan två månader in på 2021 så är det samlade underskottet för regionens sjukhus 700 miljoner kronor. Det är bevis nog för att sjukhusen behöver tillskott.

Men inte ens mitt under den pågående pandemin lyckas regionens blågröna styre – M, L, C, KD och MP – se behovet av att stärka den egna vården. Trots miljardöverskott och trots de massiva statsbidragen ska sparkraven och minskningen av personal fortsätta. Understödda av SD röstade man vid regionstyrelsen den 16 mars ner vårt, ytterst rimliga, krav att låta sjukhusen och vårdpersonalen få del av pengarna.

Istället för att satsa på den egna personalen och sjukhusen innebär beslutet att det blågröna styret, med stöd av SD, att kräva besparingar och personalminskningar för sjukhusen. SD tog visserligen aktivt del i att rösta igenom att sjukhusens gamla underskott skrivs av, men när nya resurser inte tillförs blir situationen omöjlig. Och att inte låta vården ta del av statsbidragen innebär inte bara att vården och dess personal riskerar att få ytterligare försämringar – det betyder att regionen faktiskt kan bli återbetalningsskyldig till staten, eftersom pengarna inte används till det som de var avsedda för. Och resultatet av det kommer att bli nya sparkrav.

ANNONS

Sjukhusens ekonomi måste stärkas

Det är inte bara illa, det är rent av skamligt! Som regionpolitiker är vi arbetsgivare för den personal som har slitit hårt med pandemin i över ett år, som är utarbetad och behöver återhämtning. De behöver inte färre arbetskamrater och hårdare tumskruvar – de behöver bli fler för att orka. De behöver också rimliga arbetsvillkor och konkurrenskraftiga löner för att stanna kvar. Vi har också ansvar för att se till så att invånarna får den vård de behöver och dessutom i tid och på jämlika villkor. Då måste också sjukhusens ekonomi stärkas, för att klara av både pandemin och vårdköerna – inte åderlåtas med nya sparkrav.

Det står inga specialistläkare, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker eller annan nödvändig personal sysslolösa och bara väntar på patienter från Västra Götalandsregionen.

De blågröna och SD ser de privata vårdbolagen som ”frälsarna”. Istället för att låta den egna personalen och sjukhusen få ökade resurser ska mer privat vård köpas in. Men det står inga specialistläkare, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker eller annan nödvändig personal sysslolösa och bara väntar på patienter från Västra Götalandsregionen. Vad som riskerar att hända är att de privata bolagen köper över regionens personal, med följd att regionens sjukhus drabbas ytterligare. Särskilt som de blågröna, också där understödda av SD, röstat bort den tidigare karensregeln för personalen.

Den amerikanske nationalekonomen Noam Chomsky har sagt att den bästa standardtekniken för att montera ner ett välfärdssystem är att ”minska resurserna, se till att saker inte fungerar, människor blir arga, du överlämnar det till privata företag.” Det verkar vara helt efter den tesen högern i Västra Götalandsregionen agerar.

ANNONS

Helén Eliasson (S), oppositionsregionråd och gruppledare för S i VGR

Håkan Linnarsson (S), oppositionsregionråd och 2:e vice ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse

ANNONS