När antalet ST-platser begränsas blir vägen till att bli färdig specialistläkare och fullt ut kunna bidra till vården orimligt lång och krånglig, skriver debattören.
När antalet ST-platser begränsas blir vägen till att bli färdig specialistläkare och fullt ut kunna bidra till vården orimligt lång och krånglig, skriver debattören. Bild: Jari Välitalo

Regionen tvingar bort unga läkare från primärvården

När VG-regionen begränsar utbildningsplatser på vårdcentraler förlorar hela samhället. Att unga läkare hindras från att komma vidare i systemet är ett generellt problem i Sverige, som just nu blir akut inom primärvården i Göteborg, skriver läkaren Sofia Zettermark.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Politikerna säger att vi behöver satsa på primärvården, men hindrar unga läkare från att påbörja sin specialistutbildning där. Jag är legitimerad läkare sedan i höstas och vikarierar på en offentlig vårdcentral i Göteborg, men kan inte påbörja min specialistutbildning (ST) där eftersom Västra Götalandsregionen begränsar antalet ST-platser inom primärvården.

Unga får sätta karriären på paus

Nu har de också beslutat att inte förlänga några vikariat för legitimerade läkare på vårdcentral. Detta är förstås tråkigt för mig personligen och övriga unga läkare som får sätta sin karriär på paus, men det är också ett samhällsproblem. Vårdcentralerna behöver bemannas med både äldre och yngre läkare. Att hindra unga läkare från att komma vidare inom professionen och arbeta på vårdcentral gör att framtidens tillgång till kompetenta specialistläkare och vårdens kvalitet sätts på spel.

ANNONS

Allmänmedicin är en bristspecialitet i Sverige. Det är alltså färre läkare som väljer att bli specialister i allmänmedicin och arbeta på vårdcentral än vad som skulle behövas för befolkningens behov. För att bli specialistläkare i Sverige behöver man först göra AT på 1,5 år och sedan ST i 5 år, en tjänstgöring under handledning som syftar till att unga läkare ska bli självständiga och kunna ge säker, högklassig vård till sina patienter. Att unga läkare hindras från att komma vidare i systemet är ett generellt problem i Sverige, som just nu blir akut inom primärvården i Göteborg.

Detta blir en första propp i systemet. När sedan antalet ST-platser också begränsas blir vägen till att bli färdig specialistläkare och fullt ut kunna bidra till vården orimligt lång och krånglig.

Antalet grundutbildningsplatser på universiteten avgörs av staten, medan AT- och ST-platser dimensioneras på regionnivå. Det finns inga krav på nationell samordning, och trenden de senaste åren är att grundutbildningen utökas medan AT-platserna blir färre eller är stationära. Detta blir en första propp i systemet. När sedan antalet ST-platser också begränsas blir vägen till att bli färdig specialistläkare och fullt ut kunna bidra till vården orimligt lång och krånglig. Nu när dessutom inga läkarvikariat i väntan på ST förlängs riskerar tillgängligheten inom primärvården att ytterligare försämras. Det förlorar hela samhället på.

Riskerar att gå miste om kompetens

De senaste åren har allt fler unga läkare börjat överväga alternativa karriärer. Detta är förstås delvis en följd av den generella resursbristen inom vården där den etiska kompassen allt för ofta behöver kompromissas bort och yrket blir allt mer dränerande, men också för att regionerna begränsar AT och ST-platserna. Det är dyrt att utbilda läkare. Att vi stannar inom vården, vilket de allra flesta av oss vill, är både ett samhällsekonomiskt intresse och en förutsättning för god vård.

ANNONS

Framtidens vårdcentraler behöver fler specialistläkare för att kunna möta patienternas behov. Utöka antalet ST-platser inom primärvården i Västra Götalandsregionen och låt oss unga läkare som vill bidra till framtidens primärvård få göra det!

Sofia Zettermark, leg läkare Närhälsan Hjällbo vårdcentral

ANNONS