Förra veckan presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) budgetpropositionen för 2022 vid en pressträff i Rosenbad. Ett svek mot landets pensionärer, skriver debattören.
Förra veckan presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) budgetpropositionen för 2022 vid en pressträff i Rosenbad. Ett svek mot landets pensionärer, skriver debattören. Bild: Anders Wiklund/TT

Regeringens pensionssvek fortsätter

Regeringens budgetförslag vill satsa 12 miljarder på klimatåtgärder och 50 miljarder på bistånd. Samtidigt får Sveriges pensionärer nöja sig med brödsmulor, skriver Oscar Sjöstedt (SD).

ANNONS
|

Förra veckan presenterade regeringen sitt budgetförslag. Trots ett rekordstort reformutrymme på över 74 miljarder innehöll budgeten inga större satsningar för att förbättra pensionerna.

Budgeten innehöll förvisso lite brödsmulor till landets pensionärer. En höjning av taket i bostadstillägget, ett ökat konsumtionsstöd i bostadstillägget och en liten lättnad i form av sänkt skatt. Dessa tillskott bleknar dock i jämförelse med de 12 miljarder kronor regeringen vill spendera på klimatåtgärder, för att inte tala om det svenska biståndet där man skänker iväg över 50(!) miljarder kronor till andra länder. Det visar tydligt vad regeringen tycker är viktigt, men kanske ännu tydligare blir dock vad man inte tycker är viktigt – svenska pensioner.

ANNONS

Omfattar inte alla

Pensionsmyndigheten har nu samtidigt börjat betala ut regeringens nya pensionstillägg. Det omfattar visserligen 1,2 miljoner pensionärer men inte nödvändigtvis i en positiv riktning. För det första gäller tillägget inte alla pensionärer vilket är ett tydligt avsteg från den grundläggande rättvisenormen som styr vårt pensionssystem, Det omfattar inte heller de med lägst, eller högst, pensioner. De individer som ändå omfattas kan i vissa fall få mindre pengar i plånboken när pensionstillägget flyttar dem till en annan skattetabell.

Detta ständiga politiska fifflande med falska löften kring pensionerna urholkar förtroendet för pensionssystemet.

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Detta ständiga politiska fifflande med falska löften kring pensionerna urholkar förtroendet för pensionssystemet. Regeringens tafatta försök att lappa och laga på marginalen framstår mest som åtgärder för att säkra väljarstöd, snarare än en genuin medkänsla för pensionärerna. Den bistra verkligheten är dock att man, kontinuerligt, fortsätter svika landets pensionärer.

Pensionsgruppens misslyckande

Socialdemokraterna bär dock inte ensamma ansvaret för dagens situation. Den så kallade Pensionsgruppen har sedan 1994 ansvarat för att upprätthålla förtroendet och värdigheten i Sveriges pensionssystem. Den består av företrädare från Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Det är dock vid det här laget uppenbart att man totalt misslyckats med sitt uppdrag. Den enda större pensionsreform man lyckats driva igenom sedan gruppens uppkomst är höjningen av pensionsåldern från 65 till 67 år.

Med ett sådant uselt facit är det fullt förståeligt att regeringens företrädare försöker vilseleda, bortförklara eller komma med små förslag vid sidan om. Allt för att skyla över sina egna misslyckanden och desperat försöka säkra röster från pensionärskollektivet. Det är ett cyniskt maktspel där man sätter det socialdemokratiska partiet framför både välfärd och omtanken för våra äldre.

ANNONS

Våra satsningar träffar alla pensionärer, både nuvarande och kommande. Vi anser att staten ska återupprätta sin del av samhällskontraktet och ta ansvar i betydligt högre utsträckning.

För Sverigedemokraternas del är både problemet och lösningen tydlig. Vi behöver höja pensionerna.

Vårt förslag är 1000 kronor mer i månaden för en vanlig pensionär. Enkelt, ärligt och rättvist. Våra satsningar träffar alla pensionärer, både nuvarande och kommande. Vi anser att staten ska återupprätta sin del av samhällskontraktet och ta ansvar i betydligt högre utsträckning.

För det är just det som är Sverigedemokratisk politik. Det är skillnaden mellan fina ord och handling. Framförallt är det den stora skillnaden mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna.

Oscar Sjöstedt (SD) – ekonomisk-politisk talesperson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS