Regeringens kontraproduktiva klimatsatsning

Ett ökat byggande i trä kan låta miljövänligt, men kan föra med sig oanade och oönskade konsekvenser, skriver bland andra Johan Lindström, Plåt & Ventföretagen.

ANNONS

Många av de 73 punkter som ”Januariöverenskommelsen” består av ser – åtminstone i teorin – ut att kunna bli både smarta och samhällsnyttiga satsningar. Men helhetsbetyget dras ner rejält av problembarnet punkt 48, som består i att vi i Sverige ska öka vårt byggande i trä. Denna lilla mening kan nämligen få stora och negativa konsekvenser när det gäller landets klimat- och miljömål.

Vi svenskar har blivit komfortmedvetna. I bilar har AC, alltså kylfunktion, numera blivit standard och bilister kräver god komfort med ”lagom temperatur” även sommartid. Detsamma gäller kontorslokaler, man accepterar inte att det blir en för varm arbetsmiljö.

ANNONS

Nu håller temperaturkraven på att överföras till vårt boende. Redan idag finns det bostadsköpare som efterfrågar AC, och intresset växer. Tyvärr innebär ökad AC-användning att energiförbrukningen stiger, helt emot Sveriges beslutade klimat- och miljömål.

De senaste åren har det byggts allt mer energieffektiva hus, då med fokus på att klara värmebehovet. Detta ger ofta den oönskade bieffekten att dessa hus upplevs alltför varma sommartid.

Vi ber därför politikerna att sluta peka ut enskilda byggmaterial och istället låta branschen få arbeta efter devisen rätt material på rätt plats

Ett hus som upplevs svalt sommartid har en tung konstruktion i exempelvis sten eller betong. Ett sådant hus magasinerar kylan vilket jämnar ut svängningar i temperatur över dygnet och upplevs därför svalare, vilket ger AC helt gratis. De hus som upplevs för varma sommartid har oftast det gemensamt att de är lätta byggnader, då oftast en träbyggnad, och alltså inte kan magasinera kyla över dygnet.

Företag som arbetar med AC och ventilation har god kompetens och kan lösa de problem som uppstår med för varmt inomhusklimat, men låt oss börja med att dra nytta av den svalare nattluften som är gratis.

Ett ökat byggande i trä kan låta miljövänligt, men kan föra med sig oanade och oönskade konsekvenser. Vi ber därför politikerna att sluta peka ut enskilda byggmaterial och istället låta branschen få arbeta efter devisen rätt material på rätt plats. Först då uppnår vi ett hållbart byggande ur ett materiellt, ekonomiskt och socialt perspektiv.

ANNONS

Johan Lindström

vd Plåt & Ventföretagen

Annika Brännmark

branschchef Plåt & Ventföretagen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS