Regeringen har låtit de utsatta riskgrupperna lida för länge

Senfärdighet, bollande mellan ministrar och otydliga besked. Så kan regeringens agerande i frågan om ersättning till riskgrupper beskrivas. Regeringens åtgärder tycks alltid ske under galgen. Kvar står människor i riskgrupper med otydliga eller inga besked om sin nära framtid, och en stor oro över den egna ekonomin, skriver Maria Malmer Stenergard (M) och Camilla Waltersson Grönvall (M)

ANNONS

Tidigt i våras föreslog Moderaterna i riksdagens socialutskott en lösning med en utökad smittbärarpenning, och vi fick stöd av övriga partier. I stället för att agera valde regeringen att fokusera på problem istället för lösningar. När ingen lösning kom från regeringen, föreslog vi moderater i början av april en lösning som innebar att människor i riskgrupperna skulle kunna få rätt till förebyggande sjukpenning, utifrån ett befintligt regelverk. Men tiden gick och frågan bollades mellan ministrar och departement.

Agerandet har försatt människor i svåra situationer. Kompledighet, semester, besparingar, lån från familj och vänner och i ett antal kända fall sms-lån för att kunna köpa mat. Det blev konsekvenserna för många av dem som inte vågade gå till jobbet med livet som insats.

ANNONS

Långa handläggningstider

När riksdagsbeslut och finansiering efter många turer till slut fanns på plats, så dröjde det innan det var möjligt att söka sjukpenning, och Försäkringskassan flaggade för långa handläggningstider. Beslutet gällde för ersättning i 90 dagar, med start första juli. Det gick inte att söka retroaktivt, vilket innebar att den som stått utan inkomst under våren inte fick någon ersättning för detta i efterhand.

När det i höstas var dags att förlänga den förebyggande sjukpenningen för riskgrupper fanns det stor uppslutning i riksdagen. Men trots att regeringen hela tiden vetat om att de 90 dagarna med ersättning skulle löpa ut dröjde den med att vidta nödvändiga åtgärder. Det krävdes att finansminister Magdalena Andersson kallades till Socialförsäkringsutskottet för att något skulle hända. Som av en händelse landade en extra ändringsbudget på riksdagens bord samma dag som finansministern kom till utskottet.

Förlänga sjukpenningen

Vid årsskiftet löper nästa tidsperiod ut. För att förhindra att regeringen återigen släpar fötterna efter sig och människor kommer i kläm, så har Moderaterna, tillsammans med andra oppositionspartier, lagt ett förslag om att förlänga den förebyggande sjukpenningen till och med den 31 mars 2021. Som av en händelse meddelade regeringen - samma dag som frågan skulle beslutas i Socialförsäkringsutskottet - att den förebyggande sjukpenningen kommer att förlängas i enlighet med vårt förslag.

ANNONS

Regeringen Löfven tycks inte kunna få någonting gjort utan att Moderaterna och andra partier driver på i frågan när det gäller ekonomisk ersättning till dessa utsatta grupper. Det visar sig i fall efter fall. Och gång på gång faller regeringen Löfvens vackra ord om att värna de mest utsatta platt.

Maria Malmer Stenergard (M) Ordförande Socialförsäkringsutskottet

Camilla Waltersson Grönvall (M) Socialpolitisk talesperson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS