Vi vill införa kronvittnen och anonyma vittnen för att bryta ner gängen genom att splittra dem och vända dem mot varandra. Och vi bör följa Danmark och göra det möjligt att undanhålla information från den misstänkte vid mycket grova brott. Försvararen får tillgång till materialet, men den misstänkte kan vägras. Ett skäl är att denne inte ska kunna hota vittnen, skriver debattörerna.
Vi vill införa kronvittnen och anonyma vittnen för att bryta ner gängen genom att splittra dem och vända dem mot varandra. Och vi bör följa Danmark och göra det möjligt att undanhålla information från den misstänkte vid mycket grova brott. Försvararen får tillgång till materialet, men den misstänkte kan vägras. Ett skäl är att denne inte ska kunna hota vittnen, skriver debattörerna. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Regeringen har gett upp om den eskalerande gängkriminaliteten

Regeringen har kapitulerat inför brottsligheten. Varje dag som går utan förändring drabbas nya offer. Gång på gång har regeringen lovat att tvinga tillbaka våldet, krossa gängen och stoppa nyrekryteringen, men utan synbara resultat. Nu måste det bli ett stopp, skriver Ebba Busch och Andreas Carlsson, Kristdemokraterna.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Vi ser hur kriminaliteten istället för att minska eskalerar. Gängen tillåts nu ta kontroll över territorium på en nivå som snarast förknippas med så kallade ”failed states”. I Angered upprättar en kriminell klan vägspärrar. Skolpersonal kidnappas på allmän plats för att de larmat om beväpnade män i närheten av skolan. Utanför Stockholm mördas en 12-årig flicka när automateld smattrar från en förbipasserande bil. Ett tio timmar långt tortyrrån i Solna avslutas med groteskt sexuellt våld.

Regeringen har misslyckats. Stödet till polisen har brustit. Rättssystemet har lämnats svagare än gängen. Och de straffskärpningar som kunnat skydda offer från förövare har inte genomförts.

ANNONS

Försökt tvinga regeringen

Vi i oppositionen har försökt axla ansvaret så långt vår makt når. Genom riksdagen har vi försökt tvinga regeringen till handling. Riksdagen har de senaste åren utfärdat 78 tillkännagivanden med krav på åtgärder mot gängbrottsligheten. Men regeringen agerar genomgående långsamt eller inte alls.

Kristdemokraterna vill se en mycket tuffare kriminalpolitik. Under året har vi motionerat i riksdagen om en lång rad åtgärder mot gängbrottslighet. Vi vill till exempel kapa straffrabatterna, höja miniminivåerna i straffskalan för våldsbrott, införa visitationszoner, döma till utvisning i större utsträckning och slopa den automatiska villkorliga frigivningen. Men också, lika viktigt, ha ett miljardpaket på sociala insatser.

Krävs ny strategi

Vi fortsätter att ta fram konkreta förslag. Det krävs en helt ny strategi för att stoppa brottsvågen. Högt uppsatta åklagare och poliser har pekat på behovet att ändra den så kallade omedelbarhetsprincipen. Detta var också ett av de förslag vi lade fram häromveckan. Mordet på den 12-åriga flickan visar att det krävs tyngre redskap i kampen mot gängen.

Vi vill att man tidigt i en rättsprocess ska kunna säkerställa bevisning. Vittnen är mer pålitliga i närheten till brottet. Dessutom är det viktigt att snabbt säkra vittnesmål för att grova brottslingar inte ska kunna påverka vittnen med hot eller våld. En utredning konstaterade 2017 att dagens lagstiftning behöver ändras. Men regeringen har lagt utredningen i en byrålåda.

ANNONS

KD anser att fler ska dömas till sluten ungdomsvård, och att den slutna ungdomsvården ska föras över till Kriminalvården

Vi vill införa kronvittnen och anonyma vittnen för att bryta ner gängen genom att splittra dem och vända dem mot varandra. Och vi bör följa Danmark och göra det möjligt att undanhålla information från den misstänkte vid mycket grova brott. Försvararen får tillgång till materialet, men den misstänkte kan vägras. Ett skäl är att denne inte ska kunna hota vittnen.

Den grova brottsligheten kryper ner i åldrarna. Gängen rekryterar minderåriga särskilt för att undvika straff. KD anser att fler ska dömas till sluten ungdomsvård, och att den slutna ungdomsvården ska föras över till Kriminalvården. Möjligheten till åtalsunderlåtelse för unga ska avskaffas - alla brott ska utredas. Kravet på ”synnerliga skäl” för att häkta eller anhålla unga kriminella ska slopas. Ett brottsoffer ska inte behöva möta förövaren på gatan senare samma dag, bara för att denne har varit för ung för att plockas in.

Hårdare påföljder

Ungdomsrabatten måste avskaffas för den över 18 år. Dessutom behöver påföljderna bli betydligt hårdare för den som är under 18 vid vissa brott. Och det måste bli straffbart att rymma. Idag finns enbart begränsade påföljder för den som rymmer från ett fängelse och inga för den som rymmer från sluten ungdomsvård.

Nästa vecka inleds det nya riksdagsåret. Statsminister Stefan Löfven kommer att läsa upp ännu en regeringsförklaring. Förra året lovade han att ”tvinga tillbaka våldet” och ”få bort grovt kriminella från gatan”. Detta tillhörde ”statens kärnuppgifter”, sade han.

ANNONS

Vår fråga är: Vad väntar regeringen på? Hur länge ska vi behöva vänta på rättvisa?

Ebba Busch, partiledare Kristdemokraterna

Andreas Carlsson, rättspolitisk talesperson Kristdemokraterna

ANNONS