Plaskis vid Älvsborgsplan samlar åkare i åldersspannet från 5 upp till 55 år och det har även arrangerats tävlingar som lockat storpublik, skriver debattörerna.
Plaskis vid Älvsborgsplan samlar åkare i åldersspannet från 5 upp till 55 år och det har även arrangerats tävlingar som lockat storpublik, skriver debattörerna. Bild: Olof Heinö

Rädda skateboardåkningen i Plaskis

Plaskis är en unik plats i Göteborg. Skateboardåkningen och gemenskapen har visat sig vara både en social- och trygghetsskapande resurs. Nu vore det en stor förlust och sorg om verksamheten inte får fortsätta, skriver bland andra Olof Heinö, Göteborgs skateboardförening.

ANNONS

För några veckor sedan var skateboard med i OS för första gången. Det som tävlades i var först och främst så kallad ”Street skateboardåkning” För skateboard är medverkan i OS en viktig händelse och visar på storleken på en kultur som funnits i över 60 år. Det är också en global gemenskap där antalet utövare överskrider många av de traditionella sporterna.

I Göteborg finns det bara en enda yta för streetåkning som rymmer fler än 5-6 utövare samtidigt och det är Plaskis vid Älvsborgsplan. Under vår och höst har det åkts där i över 20 år. Vi som arbetar med att hålla igång åkningen i Plaskis har gjort detta helt på volontär basis och försökt skapa en levande mötesplats, inte bara för skejtare utan för alla som är i behov av ett kreativt och inkluderande rum i staden. Denna plats är nu hotad.

ANNONS

Överkryssade ramper

Häromdagen när dammen tömts på vatten var det många förväntansfulla barn, ungdomar och vuxna som väntat på att skejtsäsongen snart skulle dra igång. I stället möttes de av uppsatta skyltar med överkryssade ramper där Park- och naturförvaltningen informerade om att skateboardobjekt som ställs ut i Plaskis ”bedöms som nedskräpning” och kommer att plockas bort.

Bakgrunden är att en relativt nyinflyttad person klagat på ljudnivån och gjort en anmälan till miljöförvaltningen, som bestämt att en bullermätning skulle göras. Tydligen uppmättes en ljudnivå som låg marginellt över vad som ansågs vara godtagbart.

Vi har tidigare haft en löpande kontakt med Park och natur kring åkningen i Plaskis. Men ingen har sagt ett ljud om varken mätningar eller förbud. Därför kom skyltarna som något av en chock. Och det var inte bara för oss visade det sig, utan för hela stadsdelen. En stor mängd upprörda människor i olika åldrar, som inte ens åker skateboard har börjat engagera sig i frågan.

Angelägenhet för många

För oss är detta ett kvitto på att Plaskis under skejtsäsongerna inte bara är en angelägenhet för skejtare utan också för många andra som bor och rör sig i Majorna. Under alla de år som vi varit i Plaskis har vi tidigare inte stött på en enda person som klagat på åkningen där, snarare tvärtom.

ANNONS

Skateboardåkningen och gemenskapen har visat sig vara både en social- och trygghetsskapande resurs för många. Verksamheten sker också i en spontan samverkan mellan åkare i åldersspannet från 5 upp till 55 år, föräldrar, representanter från föreningslivet samt engagerade människor från Göteborg stads fältgrupp i Majorna-Linné.

Någon har satt upp lappar vid papperskorgarna vid Plaskis där det står att man ska låta ungdomarna få fortsätta åka skateboard.
Någon har satt upp lappar vid papperskorgarna vid Plaskis där det står att man ska låta ungdomarna få fortsätta åka skateboard. Bild: Jonas Lindstedt

Vi hävdar därför att Plaskis under skejtsäsongen är en unik plats i Göteborg. Levande mötesplatser som det så ofta talas mycket om från stadens sida skapas inte av sig själva utan måste utgå från något som faktiskt möjliggör möten. Skateboard är en sådan brygga och det bästa med Plaskis är att det är en lättillgänglig plats som det går att dyka upp till spontant och träffa redan bekanta vänner eller lära känna nya människor i en öppen och välkomnande miljö.

Det sker hela tiden och det vore en stor förlust och sorg för många, framförallt barn och ungdomar, om verksamheten inte får fortsätta. Med beslutet om att förbjuda alla typer av skateboardobjekt riskerar Majorna att förlora en säker plats som många föräldrar är trygga att släppa iväg sina barn till där de kan vara fysiskt aktiva och arbeta med sin kreativitet.

Vi är medvetna om att det låter när mycket folk åker bräda tillsammans och klagomålet som kommit in kan såklart inte bara viftas bort. Däremot anser vi, och många med oss, att det inte är rimligt att ett enda klagomål leder till så pass allvarliga konsekvenser för den stora mängd personer som nu berörs.

ANNONS

Omdebatterad fråga

Historiskt så har man i Göteborg haft ett tydligt repressivt förhållningssätt till skateboard vilket inte är fallet i många andra städer, både i Norden och runt om i världen där skateboarding ses som en resurs. I Malmö har kommunen till exempel en egen samordnare som arbetar med skateboardfrågor i staden. Vi ser det alltså som ytterst viktigt att Göteborg inte faller tillbaka i ett förlegat förbudstänk utan att vi i en konstruktiv dialog kan hitta en lösning på det problem som nu uppstått.

I sammanhanget vill vi också nämna Göteborg stads värdegrund och förhållningssätt som avspeglas i fyra följande punkter:

”Vi sätter göteborgarnas behov och rättigheter i centrum.”

”Vi sätter oss in i göteborgarens livssituation och engagerar oss i göteborgaren och vårt uppdrag.”

”Människan har många olika behov och rättigheter. Det kräver helhetssyn. För att svara mot helheten på bästa sätt samarbetar och samverkar vi i och utanför staden.”

”Samhället och människorna förändras. Våra etablerade lösningar räcker inte alltid till. Därför är utveckling en ständig närvarande fråga i verksamheten. Nytänkande kräver öppenhet och utrymme för olikheter."

Skateboarding är långt eftersatt i Göteborg och beslutet som nu tagits motverkar aktivt stadens enda egentliga yta för streetåkning.

Skateboarding är långt eftersatt i Göteborg och beslutet som nu tagits motverkar aktivt stadens enda egentliga yta för streetåkning. Vi menar att det strider mot samtliga av dessa punkter.

ANNONS

Olof Heinö, arbetsgruppen Gatuplan, Göteborgs skateboardförening

Christian Ingelhammar, Aallee arkitektur

Katta Sterner, generalsekreterare Sveriges skateboardförbund.

LÄS MER:Nu ska skejtarna stoppas i Plaskis: ”Nedskräpning”

LÄS MER:Tunga politiker om Plaskis: ”Vi ska hitta en lösning”

LÄS MER:Gamla och nya åkare möttes på skejtutställning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS