Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu kräver i att Västra Götalandsregionen ska erbjuda gratis HPV-vaccin till alla unga kvinnor upp till 26 år som är bosatta i regionen, skriver debattörerna. Bild: Heiko Junge
Nu kräver i att Västra Götalandsregionen ska erbjuda gratis HPV-vaccin till alla unga kvinnor upp till 26 år som är bosatta i regionen, skriver debattörerna. Bild: Heiko Junge

Rädda liv – ge alla unga kvinnor gratis HPV-vaccin

Region Stockholm blev nyligen den första regionen att besluta om att erbjuda unga kvinnor i åldern 21-26 att vaccinera sig mot HPV kostnadsfritt. Nu är det dags för Västra Götaland att följa efter, skriver Aida Badeli och Sigrid Jämting, språkrör Grön ungdom Väst.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Unga har hela livet framför sig, men vissa unga får aldrig leva livet ut. Deras liv släcks alldeles för tidigt. Varje år dör 150 kvinnor till följd av livmoderhalscancer, många av dem unga. Men vi har möjligheten att stoppa utvecklingen. Det är dags för Västra Götalandsregionen att prioritera unga kvinnors hälsa och erbjuda alla unga kvinnor gratis HPV-vaccin. Det kommer att rädda många unga kvinnors liv.

Vanlig cancerform

Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen hos unga kvinnor, där många av de som diagnostiseras dör av sin sjukdom. Som tur är finns det ett vaccin som kan stoppa utvecklingen av cancern. Sedan hösten 2020 ingår vaccinet i Sveriges vaccinationsprogram, vilket innebär att flickor och pojkar erbjuds att vaccinera sig. Det är bra, för det innebär att vi minskar risken bland framtidens unga att insjukna i cancer.

Problemet är att det finns en stor grupp som hamnat mellan stolarna – de unga vuxna som har missat chansen att ta del av det nya vaccinationsprogrammet. En hel generation riskerar att insjukna i en dödlig sjukdom. Cancerfonden menar att om unga vuxna erbjuds gratis vaccin så kan livmoderhalscancern vara utrotad inom en femårsperiod. Det finns alltså en lösning för att utrota den tredje vanligaste cancerformen men då måste Västra Götalandsregionen vara med i arbetet för att rädda liv.

Stockholm först ut

Region Stockholm blev nyligen den första region att besluta om att erbjuda unga kvinnor i åldern 21-26 att vaccinera sig mot HPV, kostnadsfritt. Nu är det dags för Västra Götaland att följa efter. För det ska inte spela någon roll var i landet man bor eller vilken storlek på plånboken man har. Vi kan aldrig acceptera att rätten till hälsa blir en klassfråga.

Därför kräver vi att Västra Götalandsregionen ska erbjuda gratis HPV-vaccin till alla unga kvinnor upp till 26 år som är bosatta i regionen. Om regionen tar sitt ansvar och erbjuder vaccin till de unga kvinnor som glömts bort så kommer det göra en enorm skillnad, där många unga kvinnor kan få sitt liv räddat med hjälp av vaccinets skydd.

Vi har en unik möjlighet att rädda livet på 150 kvinnor, varje år.

Politik handlar om att prioritera. Alla sjukdomar kan inte utrotas, men livmoderhalscancer kan vi stoppa. Vi har en unik möjlighet att rädda livet på 150 kvinnor, varje år. Västra Götalandsregionen måste börja prioritera unga kvinnors hälsa och framtid. Det är dags att utrota livmoderhalscancer en gång för alla.

Aida Badeli, språkrör Grön ungdom

Sigrid Jämting, språkrör Grön ungdom Väst