Vi är fortsatt många som tror på demokratins fundament, utan att vara naiva, rädda eller lättkränkta. Det dystra läget går att bryta, skriver Martin Wannholt.
Vi är fortsatt många som tror på demokratins fundament, utan att vara naiva, rädda eller lättkränkta. Det dystra läget går att bryta, skriver Martin Wannholt.

Punktmarkera grovt kriminella

Vi kan inte sitta still och vänta på att regering och riksdag agerar för att få bukt med gängkriminaliteten. I stället behöver vi förhandla fram ett lokalt åtgärdspaket och tänka nytt. Det måste bli outhärdligt svårt att vara kriminell i Göteborg, skriver kommunalrådet Martin Wannholt.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

Gängkriminella, 21/11

I söndags var det än en gång dags för gatukrig i centrala Göteborg. Skottlossning, en skadad och en utbränd bil. I måndags skrev åklagare Thomas Ahlstrand på GP Debatt att gängkriminaliteten förvärrats. Dels att gängen skiter i samhället och våra värderingar, dels att brutaliteten har ökat. Han har helt rätt. Ahlstrand avslutar uppgivet sin artikel med: ”Men risken är stor att vi bara kan härda ut, hoppas att det går över.”

Ahlstrand har tyvärr helt rätt även här och det kommer bli än värre om polismyndigheten och Göteborgs stad fortsätter på den inslagna vägen: Genom okunnighet har vi en kommunledning full av beslutsångest, en polisledning som myspyser med stadens snällistiska socialtjänstemän och en fortsatt otydlighet från samhällets sida med vad som är rätt och fel.

ANNONS

Men vi har en förkrossande stor majoritet av göteborgarna, som för varje dag känner att nu får det vara nog, nu räcker det. I vårt Göteborg beter man sig inte så här. Vi kan inte sitta still och vänta på att regering och riksdag agerar, de rör sig i snigelfart och kommer inte lösa några problem i närtid. De flesta inser att vi behöver fler poliser och skärpta straff. Men regeringen verkar mer upptagen med polisens omorganisation än att upprätthålla lag och ordning på våra gator och torg.

Lokalt åtgärdspaket

Demokratin behöver trygghet och säkerhet. Vi behöver därför förhandla fram ett tydligt lokalt åtgärdspaket mot alla former av våld och kriminalitet i Göteborg. Utöver en fungerande politik för utbildning, integration och arbete behövs följande:

l Återinför patrullerande kvarterspolis i alla utsatta områden, det vill säga ständig närvaro för att kunna bygga förtroende och tillit. Vi måste våga tänka nytt. För varje polis får vi anställa och utbilda tre extra (det kan vara tidigare beredskapspoliser, ordningsvakter eller väktare) för att snabbt komma upp i numerär.

l Det måste bli outhärdligt svårt att vara kriminell i Göteborg. Därför behöver vi punktmarkera stadens tyngst kriminella med en uthållig budget över tid.

ANNONS

l Vi måste tydligt stå upp för att våra demokratiska lagar och regler gäller lika för alla och i alla stadens delar. Den offentliga verksamheten måste kompromisslöst vara sekulär.

Vi är fortsatt många som tror på demokratins fundament, utan att vara naiva, rädda eller lättkränkta. Ahlstrands verklighetsbeskrivning går att bryta. För detta krävs att vi har pragmatisk kunskap i hur vi skall använda våra demokratiska lagar.

Martin Wannholt

kommunalråd, Göteborgs kommunstyrelse

ANNONS