I dag har nästan 800 000 svenskar en privat sjukvårdsförsäkring. Denna grupp utmärker sig genom att de är friskare än genomsnittet, och betydligt fler är män. Har man en underliggande sjukdom kan man däremot inte teckna en privat sjukförsäkring. Försäkringsbolagen vill ha billiga och friska patienter, skriver debattörerna.
I dag har nästan 800 000 svenskar en privat sjukvårdsförsäkring. Denna grupp utmärker sig genom att de är friskare än genomsnittet, och betydligt fler är män. Har man en underliggande sjukdom kan man däremot inte teckna en privat sjukförsäkring. Försäkringsbolagen vill ha billiga och friska patienter, skriver debattörerna.

Privata sjukvårdsförsäkringar är en ovärdig gräddfil för de friskaste

Vårdköerna har vuxit under pandemin. Bara i Västra Götaland står 110 000 i vårdköer. Har du däremot en privat försäkring kan du få vård inom två veckor. Det är en ovärdig gräddfil som inte bottnar i principen om vård efter behov och resultatet av att alliansstyren i olika konstellationer har prioriterat privat vård framför sjukhusens finansiering, skriver bland andra Carina Örgård (V), regionråd i opposition.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Enligt svenskarna är hälso- och sjukvården den viktigaste politiska frågan. Det finns ett brett stöd för att vården ska prioriteras efter hur sjuk du är och inte din årsinkomst. I dag har nästan 800 000 svenskar en privat sjukvårdsförsäkring. Denna grupp utmärker sig genom att de är friskare än genomsnittet, och betydligt fler är män. Har man en underliggande sjukdom kan man däremot inte teckna en privat sjukförsäkring. Försäkringsbolagen vill ha billiga och friska patienter.

I Hälso- och sjukvårdslagen står det: ”Målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården.”

ANNONS

Mer ojämlik vård

Västra Götalandsregionen har ett ansvar för att inte bidra till att en enda friskare patient får tränga sig före en sjukare. Myndigheten för vårdanalys konstaterar att sjukvårdsförsäkringar bidrar till en mer ojämlik vård, helt enkelt genom att de som har en får vård snabbare. Lagen om vårdgarantin ger alla rätt att få vård inom tre månader. Men köerna har vuxit under pandemin och väntetiden är ofta betydligt längre nu. I Västra Götaland väntar över 110 000 invånare i vårdköer.

Har du däremot en privat försäkring kan du få vård inom två veckor. Det är en ovärdig gräddfil som inte bottnar i principen om vård efter behov. En annan konsekvens är bristen på vårdpersonal inom regionen. Viktig personal som nu vårdar försäkringspatienter skulle istället behövas i regionens verksamheter.

Så vem bär ansvaret? Nästan alla Sveriges regioner styrs av allianspartier i olika konstellationer. De har ökat upphandlingen av vård de senaste tio åren, vilket privata vårdbolag jublar åt. De får sin basfinansiering från avtal med regionen för att göra operationer eller bedriva vårdcentral. Sedan tjänar de extra på att erbjuda besök och operationer även till försäkringsbolagens patienter.

Denna grupp utmärker sig genom att de är friskare än genomsnittet, och betydligt fler är män

Den blågröna minoriteten har i Västra Götaland underfinansierat sjukhusen och satsar på mer och mer privat vård, och mindre på arbetsmiljön i våra verksamheter. Sjukhusen lider ständigt av personalbrist och har svårt att klara sina uppdrag. Så kan vi inte ha det.

ANNONS

Vänsterpartiet lade ett förslag i höstas om att stoppa detta i Västra Götalandsregionen. Vi vill att så kallad dubbelpraktik förbjuds. Då kan en privat vårdgivare som har avtal med Västra Götalandsregionen inte ha avtal med försäkringsbolag samtidigt. I januari tillsatte regeringen en utredning om exakt detta, som ska vara klar i juni 2022. Vi ser fram emot att vara med och bygga upp den regionala sjukvårdens verksamheter igen.

Carina Örgård (V), regionråd i opposition

Louise Jeppsson (V), ersättande regionråd i opposition

Jan Alexandersson (V), ersättande regionråd i opposition

ANNONS