Populistiskt att vilja förstatliga vården

Pandemin har blivit en ursäkt för dem som vill stärka statens makt. Ropen om att förstatliga sjukvården och avskaffa regionerna har blivit ett populistiskt svar på komplexa frågor, skriver Staffan Isling, vd Sveriges Kommuner och Regioner.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

18/2 Pandemin visar att regionerna inte kan sköta vården - lägg ner dem

Professorn i statsvetenskap, Bo Rothstein, är ingen populist - tvärtom kritiserar han ofta dem som förenklar med snabba poänger Men han drar sig ändå inte för att använda samma retorik. Inte med ett ord beskriver han i sin debattartikel om hur och varför sjukvården skulle skötas bättre i statlig regi. Inte heller beskriver han hur insyn och ansvarsutkrävande skulle bli bättre om det flyttas längre bort från medborgarna. Och inget sägs om vad som skulle hända med regionernas övriga uppgifter.

Bo Rothstein menar att regionerna borde avskaffas, eftersom väljarna har för dålig kunskap om vad de gör och vilka som styr. Likväl röstade 83,7 procent av väljarna i regionvalen 2018, vilket resulterade i maktskiften i 13 av 21 regioner. Det höga valdeltagandet visar knappast att centralisering och maktkoncentration är något medborgarna skulle föredra.

ANNONS

Mycket att lära

Det finns mycket att lära av och utveckla utifrån pandemin. Kommuner och regioner duckar inte för kritik. En viktig lärdom för kommuner och regioner handlar om att stärka hälso- och sjukvården inom äldreomsorgen. Vi behöver fortsätta utveckla samverka och tydliggöra ansvar och roller mellan samhällets nivåer. Samtidigt ska vi komma ihåg att sjukvården i regionernas regi har gjort den snabbaste omställningen någonsin. Det var regionerna som under våren 2020 ställde om hela sjukvården för att ta hand om covid-patienter. På några få veckor fördubblades bland annat antalet intensivvårdsplatser. Staten var i detta ett viktigt stöd för att säkra ökade finansiella resurser och stärka upp de enskilda verksamheternas befogenheter. Regionernas hälso- och sjukvård har också ett högre förtroende än många andra organisationer och institutioner, ett förtroende som också stärkts under pandemin.

Det är inte heller så att staten som arbetsgivare kan ses som garant för högre kvalitet eller – för den delen - fler tillgängliga och utbildade läkare, sjuksköterskor och undersköterskor.

Bo Rothstein lägger avsaknaden av en masstestning under våren 2020 på regionernas konto. Även här brister resonemangen. Vid den tidpunkten var varken finansiering, prioritering eller syfte klarlagt från regering och ansvariga myndigheter. När en överenskommelse mellan SKR och regeringen fanns på plats i juni kom testningen igång i stor skala. Det visar att samverkan mellan ansvariga nivåer är en uppenbar framgångsfaktor.

Det finns inget som visar att statlig sjukvård bättre skulle möta patienternas behov. Det är i den regionala förvaltningen som kompetensen och kunskapen om de lokala förutsättningarna finns. Det är inte heller så att staten som arbetsgivare kan ses som garant för högre kvalitet eller – för den delen - fler tillgängliga och utbildade läkare, sjuksköterskor och undersköterskor.

ANNONS

Staffan Isling, vd Sveriges Kommuner och Regioner

ANNONS