Ärligt talat tror vi att lärarna, förskollärarna, barnskötarna, föräldrarna, rektorerna, barnen och göteborgarna i stort är redigt trötta på den politiska pajkastning som Liberalernas debattartikel är ett exempel på, skriver debattörerna.
Ärligt talat tror vi att lärarna, förskollärarna, barnskötarna, föräldrarna, rektorerna, barnen och göteborgarna i stort är redigt trötta på den politiska pajkastning som Liberalernas debattartikel är ett exempel på, skriver debattörerna. Bild: Håkon Mosvold Larsen

Politisk pajkastning kommer inte att stärka skolan

Axel Darvik och Lotta Nachemson kräver mer pengar till skolan och förskolan, men varje gång Liberalerna haft makten har de skurit ner på skolan, både lokalt och nationellt, och försvarat fortsatt vinstjakt. Det är dags att sätta välfärden först, före marknadsexperiment, skriver Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) och Blerta Hoti (S).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

3/5 När vänsterstyret skär ner är det skolan som drabbas värst

Sedan Göteborgs rödgröna styre tog över makten 2023 har välfärdens budget utökats med totalt tio procent på bara två år. Under det förra högerstyret höjdes välfärdens budget med 1,5 procent per år. Det var inte ens hälften av den förra mandatperiodens mycket låga inflation och innebar årliga nedskärningar. Vi har i stället, trots den värsta ekonomiska krisen sedan 90-talet, höjt välfärdens budget så mycket som prognoserna pekat på kommer krävas för att hålla nivån.

Ändå räcker det inte. Välfärdens behov har varit eftersatta under lång tid, och det är ingen hemlighet att vi har högre ambitioner för både skolan och förskolan än vad som går att leva upp till i dag.

ANNONS

En global kostnadskris med rekordhög inflation är en orsak. En SD-ledd regering som skär ner på kommunerna och regionerna för att hellre sänka skatten för den rikaste procenten en annan.

Ingen långsiktig plan

Att det föds färre barn och att det därmed blir färre elever, åtminstone tillfälligt, är en tredje. Att det förra högerstyret i Göteborg använde tillfälliga pandemirelaterade statsbidrag till att anställa personal och därmed ta på sig kostnader man inte hade en långsiktig plan för är en fjärde. Det misslyckade marknadsexperimentet i välfärden med skolor som delar ut vinst slår undan benen för skolans ekonomi är en femte.

Ärligt talat tror vi att lärarna, förskollärarna, barnskötarna, föräldrarna, rektorerna, barnen och göteborgarna i stort är redigt trötta på den politiska pajkastning som Liberalernas debattartikel är ett exempel på.

Låt oss gemensamt kräva att regeringen slutar skära ner på kommunerna och i stället satsar på skolan, förskolan och våra barns framtid

Vi har tidigare sträckt ut en hand till Liberalerna i Göteborg och sökt ett samarbete för skolans bästa. Låt oss gemensamt kräva att regeringen slutar skära ner på kommunerna och i stället satsar på skolan, förskolan och våra barns framtid. Tillsammans skulle vi kunna sätta press på makthavarna i Stockholm. Vi skulle exempelvis kräva följande:

– Stoppa nedskärningarna på kommunerna. De slår hårt mot skolor över hela landet. Utbildade lärare måste gå före skattesänkningar för höginkomsttagare.

ANNONS

– Sluta ge statsbidrag i form av tillfälliga och specifika satsningar. Detta har både borgerliga och rödgröna regeringar gjort sig skyldiga till och det skapar kortsiktighet och onödig byråkrati när skolorna ska planera sin ekonomi.

– Gör en gång för alla upp med marknadskaoset i svensk välfärd. Lite mer byråkratiska kontroller av friskolor kommer inte att räcka. Vinstintresset måste bort.

Är Liberalerna redo att sätta skolan, förskolan och barnens bästa före skattesänkningar och vinstjakt? I så fall kan vi på riktigt se till att skolan får de resurser och den uppmärksamhet den förtjänar.

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) grundskolenämndens ordförande

Blerta Hoti (S) förskolenämndens ordförande

ANNONS