Svenska regeringar har under flera decennier gett åtskilliga eftergifter till islamister. Satsningen på att utbilda ”moské-imamer”, offentliga medel till islamiska föreningar och församlingar och att ge tillstånd till islamiska friskolor är bara några exempel på dessa eftergifter, skriver debattörerna.
Svenska regeringar har under flera decennier gett åtskilliga eftergifter till islamister. Satsningen på att utbilda ”moské-imamer”, offentliga medel till islamiska föreningar och församlingar och att ge tillstånd till islamiska friskolor är bara några exempel på dessa eftergifter, skriver debattörerna.

Politikernas daltande med islamister är orsaken till kravallerna

Ännu en gång försökte islamister rubba tryggheten i det svenska samhället genom att sätta eld på bilar och bruka våld mot poliser. Dessa upprörande dåd kan ses som ett resultat av att såväl rödgröna som borgerliga svenska regeringars politik med kulturrelativistiska förtecken, som har gynnat islamism och segregation, har havererat totalt. Nu måste politikerna ta krafttag för att stärka sekulära och konstruktiva krafter och satsa på integration, skriver bland andra Nahid Persson, regissör.

ANNONS
|

Denna gång tillgrep de inte terrorattentat i stil med det som hände den 7 april 2017 på Drottninggatan i Stockholm, utan genom att sätta flera städer i eldslågor i samband med högerextremisten Rasmus Paludans koranbränning. Fanatiska islamister åsamkade skador på många personer och poliser, satte eld på personbilar och inte minst på polisbilar. Genom sin brutalitet visade islamisterna inte bara sitt våldsbejakande ansikte utan än en gång sin kompromisslösa fientlighet mot frihet och civilisation. Genom sina illdåd visade de svenska islamisterna samma beteende som islamister i övriga världen, det vill säga att bemöta politiska motståndare med censur, förtryck, och våld.

ANNONS

För oss som i åratal har kämpat mot rasism är det uppenbart att Rasmus Paludans koranbränning inte söker något annat än att piska upp en rasistisk och hatisk stämning mot vissa minoriteter i Sverige. Men på grund av den nödvändiga respekten för yttrandefriheten och allas rätt att få yttra sig, ser vi det som en skyldighet att försvara hans rätt till koranbränning och samtidigt med kraft slå tillbaka mot islamisternas försök att genom våld kväsa den grundlagsstadgade yttrandefriheten. Minsta reträtt gentemot islamistiska element och stater kommer att innebära oönskade konsekvenser för Sverige som rättsstat.

Kulturrelativistiska förtecken

Dessa upprörande dåd kan ses som ett resultat av att såväl rödgröna som borgerliga svenska regeringars politik med kulturrelativistiska förtecken, som har gynnat islamism och segregation, har havererat totalt. Svenska regeringar har under flera decennier gett åtskilliga eftergifter till islamister. Satsningen på att utbilda ”moské-imamer”, offentliga medel till islamiska föreningar och församlingar och att ge tillstånd till islamiska friskolor är bara några exempel på dessa eftergifter.

Gettoisering, ökad fattigdom och arbetslöshet, i synnerhet i invandrartäta förorter och bostadsområden gör att rasistiska krafter får vatten på sin kvarn så till den grad att Sverigedemokraterna föreslår utvisning och upphävande av uppehållstillstånd för alla familjemedlemmar till en person med utländsk bakgrund som har begått grova brott eller har en ”asocial livsstil”.

ANNONS

Vi hoppas och tror på att dessa få islamisters våldsamma agerande mot grundlagsstadgade friheter inte ska eskalera det invandringsfientliga klimatet ytterligare. Vi stödjer och står för frihet och sekulära och humana värderingar i Sverige samtidigt som vi är mycket kritiska till myndigheternas daltande med islamisternas hot och våld.

Vi hoppas att svenska staten stärker integrationspolitiken och ger mer stöd till sekulära och progressiva krafter vilket främjar lagstadgade fri- och rättigheter samt integration

Vi hoppas på att svenska staten gör en översyn av sin eftergiftspolitik gentemot islamistiska grupper och stater. Vi hoppas att svenska staten stärker integrationspolitiken och ger mer stöd till sekulära och progressiva krafter vilket främjar lagstadgade fri- och rättigheter samt integration. Vi hoppas att svenska staten tar de allvarliga hoten mot sekulära principer i Sverige på största allvar.

Hotet från islamisterna skall tas på största allvar och islamisternas framtida våldshandlingar skall förebyggas och motas med resoluta åtgärder och principfasta beslut. Genom detta öppna brev sträcker vi ut en hand för att inleda dialog med myndigheter och övriga ansvariga om hur konstruktiva och progressiva samt sekulära krafter i samverkan med varandra kan stävja hoten mot grundläggande fri- och rättigheter.

Nahid Persson, regissör och producent

Maria Rashidi, ordförande för Kvinnors Rätt

Devin Rexvid, forskar om hedersrelaterat förtryck och våld

Mahin Alipour, ordförande för Kvinnorättsförbundet Riksorganisation

Andishe Alishahi, Iranska flyktingarnas Riksförbund

ANNONS

Susan Saberi, Kommitté för försvaret av kvinnors rättighet

Hasan Salehi, språkrör för Internationella kommittén mot dödsstraff

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS