Matnationalismen ligger i öppen dager och är så illa dold att den protektionistiska avsikten är uppenbar, skriver Jonas Paulsson, Köttfri måndag.
Matnationalismen ligger i öppen dager och är så illa dold att den protektionistiska avsikten är uppenbar, skriver Jonas Paulsson, Köttfri måndag.

Politikerna sviker vegovågen

Genom en ohämmad protektionism av svenskt kött visar svenska politiker av alla färger att de inte klarar av att värna vare sig allmänintresset eller vegovågen, skriver Jonas Paulsson.

ANNONS
|

Världshandelns återhämtning har varit svag sedan finanskrisen. En ny rapport från den liberala tankesmedjan Timbro visar att det beror på indirekt protektionism – regler, särkrav och standarder som hämmar konkurrensen.

Parallellt med den gräsrotsburna vegovågen som drar fram över Sverige arbetar våra politiker i första hand för att offentlig verksamhet ska konsumera svenskt kött. Förra årets livsmedelsstrategi anger att produktionen av svenska animalier ska öka. Inget politiskt parti verkade vara det minsta bekymrad över att politiken på ett sovjetiskt vis fastställde produktionsmål som man aldrig skulle drömma om att ange för andra branscher.

Den indirekta protektionismen har letat sig hela vägen in i riksdagens lunchrestaurang som nu endast serverar svenskt kött. Det har skett på initiativ av Magnus Oscarsson (KD).

ANNONS

Även Niklas Wykman som ledde Moderaternas reformgrupp vill se mer svensk mat serverad i offentlig sektor och i många svenska kommuner finns sedan länge en stark önskan att vilja gynna svensk livsmedelsproduktion.

Stödköpa svensk mat

Man kan fråga sig vad den franske liberale ekonomen Frédéric Bastiat skulle ha att säga om det. Han var den stora inspirationskällan bakom Sveriges liberala systemskifte i mitten av 1800-talet och 100 år senare fick hans skrifter Ronald Reagan att intressera sig för marknadsekonomins idéer.

Även Socialdemokraterna vill att offentlig sektor ska användas för att stödköpa svensk mat. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) tillskriver svenskt kött lägre klimatpåverkan. Moderaten Torbjörn Bergman som är ordförande för servicenämnden i Skövde menar att svenskt kött är bra för folkhälsan.

Det är svårt att se att vare sig Shekarabi eller Bergman har saklig grund för sina höga tankar om svenskt kött. Eftersom alla partier tjänar särintresset finns det ingen som värnar allmänintresset. Nämligen att vård, skola och omsorg inte ska ha som primär uppgift att hålla svenskt jordbruksproduktion under armarna.

Matnationalism

Det är uppenbart att svenska politiker oavsett partifärg inte klarar av att värna vare sig allmänintresset eller vegovågen. Matnationalismen ligger i öppen dager och är så illa dold att den protektionistiska avsikten är uppenbar.

ANNONS

Jonas Paulsson

Köttfri måndag

ANNONS