Bra saker är redan gjorda. Ryaverket är exempelvis försett med en varmvattentermos, så att mer el kan produceras när behovet är som störst, och en lokal flexibilitetsmarknad finns redan på plats. Det är dock viktigt att kraftsamlingen vänder på alla stenar även här, skriver debattörerna.
Bra saker är redan gjorda. Ryaverket är exempelvis försett med en varmvattentermos, så att mer el kan produceras när behovet är som störst, och en lokal flexibilitetsmarknad finns redan på plats. Det är dock viktigt att kraftsamlingen vänder på alla stenar även här, skriver debattörerna. Bild: Adam Ihse/TT

Politikerna måste gripa in nu när elbristen för industriföretagen är akut

De gröna industrisatsningarna och tillväxten i Göteborgsområdet hotas – när elen inte räcker till. Det är hög tid för politik och myndigheter att släppa sargen och visa handlingskraft angående elförsörjningen. Motsvarande kreativitet och initiativförmåga som visades i Stockholm och Malmö för några år sedan, krävs nu även för Göteborg, skriver bland andra Susanna Bestelid, Regionchef Region Väst Teknikföretagen.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Stora satsningar på grön teknik planeras i Göteborgsområdet och samtidigt som bostadsbyggande och infrastruktursatsningar gör att staden växer så det knakar. Utvecklingen innebär att elbehovet ökar snabbt. Bara Northvolts och Volvo Cars batterifabrik kommer att kräva en effekt på 250 megawatt, eller i storleksordningen 1,5 – 2 terawattimmar (TWh) årligen. Därtill kommer alltifrån Stena Lines planer på elektrifierad färjetrafik till omställningen av kemiindustrin.

Den pågående elektrifieringen är helt i linje med vad politiken länge eftersträvat med sin klimatpolitik. Det är samtidigt inte givet att alla satsningarna går att genomföra. Ödesfrågan handlar om att säkra försörjningen av fossilfri el, där och när den behövs, till ett konkurrenskraftigt och rimligt stabilt pris. Dessutom i ett elsystem som inom bara två decennier behöver leverera minst dubbelt så mycket som idag. För Göteborgsområdet är situationen extra prekär eftersom elnätet slår i kapacitetstaket inom kort.

ANNONS

Köpa el lokalt

Så sent som för några år sedan när effektförsörjningen i Malmö och Stockholm riskerade att bli krisartad grep politiken in. Med Anders Ygeman i spetsen togs lösningar fram som säkrade lokal elproduktion – främst inom kraftvärmen. Förutom viss kreativitet kring bolagens investeringsutrymme, användes statliga beredskapsmedel samt den så kallade nätkapacitetsreserven, vilket innebar att elnätsbolagen kunde köpa elproduktion lokalt. Upplägget har fått en del kritik – inte minst för att det var svårt att överblicka och förstå. Samtidigt visar det vad politik och myndigheter faktiskt kan åstadkomma när läget är akut. Nu krävs motsvarande initiativförmåga och kreativitet i en kraftsamling för Göteborg, dock mera transparent genomförd.

Forcera elnätsutbyggnaden. Stamnätet in till Göteborgsområdet måste stärkas kraftigt – och det så snabbt det bara går. Involverade myndigheter har presenterat lovvärda initiativ för att korta ledtiderna för elnätsutbyggnaden, exempelvis med parallella processer och ökad samordning. Nu är det upp till bevis. För gott resultat bör formerna struktureras samt en formellt utsedd samordnare tillsättas. Det redan skapade ACCEL (Accelererad elnätskapacitet i Västra Götaland) är en bra start.

Bana väg för mera elproduktion lokalt. Såväl kraftvärme som andra kraftslag skulle kunna bidra mer. Alla stenar behöver vändas på och udda grepp måste övervägas. Exempelvis att få på plats solkraftsparker eller ett fartygsbaserat kraftverk i Göta älv. I ett lite större västsvenskt perspektiv är det helt centralt att komma vidare med såväl havsbaserad vindkraft som ny kärnkraft.

ANNONS

Använd modern teknik på bred front. Mycket finns att vinna genom att nyttja modern teknik, såväl på nätsidan som för producenter och konsumenter. Det kan handla om mätning av befintligt stamnät i realtid, för att maximera överföringsmöjligheten. Det kan också handla om att tillvarata potentialen i smart elanvändning och energieffektivisering, så att befintlig effekt kan användas så effektivt som möjligt. Bra saker är redan gjorda. Ryaverket är exempelvis försett med en varmvattentermos, så att mer el kan produceras när behovet är som störst, och en lokal flexibilitetsmarknad finns redan på plats. Det är dock viktigt att kraftsamlingen vänder på alla stenar även här.

En kraftsamling krävs även för utbyggnaden av elsystemet nationellt. Vad som först och främst krävs är insikten om att systemet är till för elanvändarna och inte för enskilda kraftslag eller tekniker. En viktig del i lösningen handlar sedan om att bana väg för de lösningar som finns – inklusive modern teknik – för ett fossilfritt elsystem till låg totalkostnad. Det behöver inte göras ett val mellan kärnkraft och vindkraft, därför att alla fossilfria energislag behövs. Politikens viktigaste roll blir därmed att styra mot ett elsystem som är fossilfritt, tillräckligt planerbart och kostnadseffektivt. Detta med ett teknikneutralt förhållningssätt där de funktioner som krävs i elsystemet premieras i stället för enskilda kraftslag. Mål och styrmedel behöver vara långsiktiga, utbyggnaden av elnät och elproduktionsanläggningar bör vara ett prioriterat riksintresse och tillståndsprocesserna behöver förenklas.

ANNONS

Möjligheterna med den gröna omställningen är stora, men förutsätter att nödvändiga investeringar inom elnät, elproduktion och tekniska lösningar kommer på plats. Släpp nu sargen och kom in i matchen för klimatomställningen och allas vår välfärd.

Susanna Bestelid, Regionchef Region Väst Teknikföretagen

Miriam Münnich Wass, näringspolitisk expert inom klimat och energi, Teknikföretagen

Maria Rosendahl, näringspolitisk chef, Teknikföretagen

ANNONS