Politiker räddar liv genom att inte likställa snus med tobak

Genom att avslå regeringens ANDTS-proposition har svenska politiker räddat livet på 3 400 svenska män per år. De har dessutom öppnat en dörr för att årligen kunna rädda upp till 210 000 europeiska män från att dö i allvarliga rökningsrelaterade sjukdomar, skriver Markus Lindblad, kommunikationschef Snusbolaget.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
Snus kan under inga omständigheter likställas med heroin. Snus kan dessutom bidra till att minska skadorna från rökning, vilket borde vara ett huvudmål med den svenska tobakspolitiken, skriver debattören.
Snus kan under inga omständigheter likställas med heroin. Snus kan dessutom bidra till att minska skadorna från rökning, vilket borde vara ett huvudmål med den svenska tobakspolitiken, skriver debattören. Bild: Isabell Höjman/TT

Mer än 12 procent av både svenskarna och norrmännen snusar. De har till stor del valt bort cigaretter till förmån för snuset. Exakt hur mycket snuset bidrar till att minska rökning är oklart, men konsekvenserna på den svenska folkhälsan är mycket tydliga. Andelen svenska män som dör i sviterna av rökning är mindre än hälften än inom EU.

Snus tillåts således att rädda liv och hälsa i Sverige och Norge. Men inom EU dör uppskattningsvis 210 000 män per år i onödan eftersom de aldrig haft möjligheten att välja snus i stället för cigaretter. Avsaknaden av motsvarande produkter till snuset har kostat miljontals europeiska män livet genom åren

ANNONS

Vill begränsa tillgången

I regeringens nu avslagna ANDTS-proposition ville regeringen skärpa den redan hårda EU-linjen. Snus och nikotinpåsar skulle likställas med cigaretter. Regeringen ville dessutom begränsa de svenska snusarnas tillgång till snus med samma argument som man vill begränsa tillgången till heroin.

Snus kan under inga omständigheter likställas med heroin. Snus kan dessutom bidra till att minska skadorna från rökning, vilket borde vara ett huvudmål med den svenska tobakspolitiken. Snus och liknande nikotinprodukter måste därför regleras annorlunda. Risken om regeringens proposition gått igenom är att en sämre tillgång till snus förstört decennier av svenska framgångar att minska rökningen.

Goda intentioner inom tobakspolitiken slår ofta fel. San Fransiscos beslut om att förbjuda smaksatta tobaksprodukter, innebar i praktiken att man endast förbjöd smaksatta e-cigaretter. Resultatet blev att den mångdubbelt skadliga rökningen bland unga fördubblades på bekostnad av smaksatta e-cigaretter.

Politik som dödar

På samma sätt kommer begränsningar i tillgången till snus leda till mer rökande. En sådan politik dödar. Genom att avslå regeringens ANDTS-proposition, har Riksdagen förhindrat en ökning av de mycket låga rökningsrelaterade dödstalen i Sverige.

Med avslaget har svenska politiker även öppnat en dörr för Sverige att gå i bräschen för en ny tobakspolitik inom EU. Och då en politik som poängterar snusets skillnader mot rökning, möjligheterna med riskreducerade produkter som hjälpmedel att fasa ut rökningen. Införs riskreduktion inom EU kan detta potentiellt rädda som minst 210 000 europeiska män från att dö i rökningsrelaterade sjukdomar.

ANNONS

Om riskreducerade produkter, som substitut till cigaretter, tillåts i fler länder världen över skulle en stor del av dessa sju miljoner liv om året kunna räddas.

Möjligheterna upphör inte där. WHO uppskattar att cirka sju miljoner personer dör till följd av tobaksrökning varje år. Om riskreducerade produkter, som substitut till cigaretter, tillåts i fler länder världen över skulle en stor del av dessa sju miljoner liv om året kunna räddas.

Markus Lindblad, kommunikationschef Snusbolaget

ANNONS