Plastnedskärpning stoppas inte med konferenser och konsumentvädjan

Vi instämmer i miljöminister Karolina Skog (MP) med fleras ambition att sätta stopp för nedskräpningen av våra hav. Det tillskott i budgeten på 100 miljoner kronor om att bland annat städa våra kustremsor från plast stöds förstås av vänsterpartiet. Nedskräpningen med plast, inte minst i våra hav, är utan tvekan ett av våra mest akuta miljöproblem och kräver snabba åtgärder.Men frågan är om Miljöpartiets förslag på området är tillräckliga? Ta frågan om nedskräpning med plastpåsar, skriver Jens Holm (V) och Ann Karlsson (V).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

Havsmiljön, 1/6

När en småhuvudsval hittades strandad utanför Bergen i Norge kunde man konstatera att det i valens mage låg 30 plastpåsar och stora mängder annat plastskräp. Varje svensk använder ungefär 100 plastkassar per år. Många av dessa hamnar förr eller senare som skräp i naturen. Kanske i magen på en val eller hos en sjöfågel?

Miljöpartiet och regeringen har låtit utreda vad man kan göra för att minska plastpåseanvändningen. I de länder där man infört en skatt på plastbärkassar har också användningen gått ned dramatiskt. I Irland minskade förbrukningen av plastpåsar med hela 90 procent efter bara ett halvår efter att plastpåseskatten införts. Erfarenheterna från Storbritannien och Danmark, som också infört en skatt, är liknande.

ANNONS

Skattefobi

Men i det som framstår som en allmän skattefobi har SMP-regeringen avfärdat en skatt och istället från och med förra veckan infört krav på att handeln ska informera om plastbärkassarnas miljöpåverkan. Vi vill fråga miljöpartisterna, tror ni på fullaste allvar att konsumentinformation är ett lika effektivt sätt att minska plastpåseanvändningen som en skatt?

Ytterst speglar plastförstörelsen hur illa det är ställt med vårt slit- och slängsamhälle. Utsläppen från vår konsumtion ökar lavinartat. Trots att Vänsterpartiet lagt fram förslag på både mål och åtgärder för våra snabbt växande så kallade konsumtionsbaserade utsläpp har regeringen avfärdat dessa.

Miljöpartisterna hänvisar till havskonferensen i New York som pågår den här veckan, en konferens som lär ha kommit till på svenskt initiativ. Vi har också noterat klimatminister Isabella Lövins klimatoffensiv runt om i världen. Vi är förstås inte motståndare till havskonferensen eller regeringens satsningar på klimatdiplomati. Men ibland får vi känslan av att det är lättare att resa jorden runt och prata istället för att leverera konkreta resultat på hemmaplan.

Verkningsfulla tag

Det är ju på sina meriter en regering ska bedömas, och då förväntar vi oss mer av SMP-regeringen. En plastpåseskatt vore ett bra första steg. Stopp mot bottentrålning, skarpare utsläppsmål för växthusgaser, utfasning av miljöskadliga subventioner, förbud mot utvinning av fossila energikällor, handlingsplan för minskad köttkonsumtion och mer och bättre kollektivtrafik är några ytterligare exempel där vi väntar på konkret handling från regeringen.

ANNONS

Internationella konferenser och vädjan till konsumenter i all ära, men ska vi på allvar ställa om Sverige då behövs det verkningsfullare tag i miljö- och klimatpolitiken.

Jens Holm (V)

miljöpolitisk talesperson, riksdagsledamot

Ann Karlsson (V)

1:e vice ordförande i miljö och klimatnämnden Göteborg

ANNONS