Internationella journalister i Nato-länder har varit besvikna och frågande till den svenska regeringens kryperi för islamisten Erdogan. Utrikesministern fortsätter att bekräfta den turkiska regimens kritik mot Sverige. Bara i regimvänliga tidningar som Sabah och i TT-intervjuer med Erdogan-papegojan Billström utmålas jag som problemet, skriver debattören.
Internationella journalister i Nato-länder har varit besvikna och frågande till den svenska regeringens kryperi för islamisten Erdogan. Utrikesministern fortsätter att bekräfta den turkiska regimens kritik mot Sverige. Bara i regimvänliga tidningar som Sabah och i TT-intervjuer med Erdogan-papegojan Billström utmålas jag som problemet, skriver debattören. Bild: Christine Olsson

Pinsamt att ingen pressar Billström om krypandet för Turkiet

Utrikesministern fortsätter genom avståndstagandet mot YPG och PYD sina angrepp mot den kurdiska befrielserörelsen. Och i stället för att kritisera despoten Erdogan och den turkiska utrikesförvaltningen angriper Billström mig och den förra socialdemokratiska regeringen för att Nato-förhandlingarna går trögt. Bara i regimvänliga tidningar som Sabah och i TT-intervjuer med Erdogan-papegojan Billström utmålas jag som problemet. Det är pinsamt att ingen granskar Billströms uttalanden, skriver Amineh Kakabaveh.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

När Sverige fick en ny utrikesminister så gratulerade jag honom på sociala medier, men passade samtidigt på att påminna honom om att han 2016 hade krävt att den dåvarande regeringen skulle markera mot Turkiets kränkningar av mänskliga rättigheter. När Romina Pourmokhtari utsågs till statsråd så gratulerade jag även henne, samtidigt som jag påpekade att hon var en av få som i somras vågade kritisera Sveriges Nato-avtal med Turkiet.

Den regimlojala turkiska tidningen Sabah uppmärksammades nyligen för att kartlägga turkiska regimkritiker i Sverige. Uppenbarligen läste de också mina inlägg på sociala medier. I ett stort bildreportage återges mina gratulationshälsningar till de nya statsråden samtidigt som jag utmålas som en terrorist. Jag ska ha skrivit ”skandalösa inlägg” på sociala medier och värst av allt är att jag kritiserat Turkiets användning av kemiska stridsmedel (vit fosfor) mot kurder.

ANNONS

Pekar ut kurder

En annan som fortsätter att offentligt angripa mig är utrikesminister Billström. I en TT-intervju skyller han de tröga Nato-förhandlingarna på att den förra socialdemokratiska regeringen hade fel inställning till ”aktiviteter från kurdiska grupper på svenskt territorium”. Han pekar alltså inte ens ut någon organisation, utan pekar oss kurder som etnisk grupp. Sedan lyfter han fram min uppgörelse med Socialdemokraternas partisekreterare och att jag skulle hjälpa Socialdemokraterna med att fördjupa sitt samarbete med det demokratiska oppositionspartiet HDP i Turkiet och självstyret i Rojava.

I Sverige heter det tredje största partiet Moderaterna. I Turkiet är det prokurdiska partiet HDP. För Billström är det ett problem att ett parti i Sverige och en dåvarande riksdagsledamot hade kontakter med HDP, vars partiledning har fängslats av Erdogan.

I stället för att kritisera despoten Erdogan och den turkiska utrikesförvaltningen angriper Billström mig och den förra socialdemokratiska regeringen

Det var hjältarna i Rojava som besegrade IS/Daesh och räddade världen och Sverige från islamistiska terrorister. I samma intervju klagar utrikesminister över att internationell media uppmärksammat mig så mycket. Men han glömmer att berätta att denna uppmärksamhet ökade efter att Turkiets ambassadör i Stockholm ville få mig utlämnad, trotts att jag inte har någon anknytning till Turkiet, är svensk medborgare och då satt i det svenska parlamentet sedan 14 år.

I stället för att kritisera despoten Erdogan och den turkiska utrikesförvaltningen angriper Billström mig och den förra socialdemokratiska regeringen. Det är sant att de stora internationella mediehusen har intervjuat mig om min syn på den turkiska regimen och även nationella nyhetsstationer i flera Nato-länder och i Finland har velat höra mina åsikter. Jag har alltid blivit väl behandlad och rapporteringen har varit saklig men så gott som alltid med en kritik mot den turkiska regimen.

ANNONS

Regimens kritik

Internationella journalister i Nato-länder har varit besvikna och frågande till den svenska regeringens kryperi för islamisten Erdogan. Utrikesministern fortsätter att bekräfta den turkiska regimens kritik mot Sverige. Bara i regimvänliga tidningar som Sabah och i TT-intervjuer med Erdogan-papegojan Billström utmålas jag som problemet.

Erdogan är en islamistisk despot och han regerar med stöd av fascistiska paramilitära Grå vargarna. Av Ukraina kritiseras han för att bryta sanktionerna mot Ryssland och han hotar Nato-medlemmen Grekland med militära angrepp. Men enligt Billström är det regimkritikerna som är problemet.

Det är pinsamt att svenska journalister inte granskar utrikesministerns uttalanden och ställer honom till svars. Även Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet borde pressa ministern på de här uttalandena.

Amineh Kakabaveh, Fd oberoende socialistisk riksdagsledamot och ordförande för Varken hora eller kuvad

ANNONS