Peter Hultqvists artikel handlar i allt väsentligt om Sverigedemokraterna, men har udden mot Moderaterna, skriver debattören.
Peter Hultqvists artikel handlar i allt väsentligt om Sverigedemokraterna, men har udden mot Moderaterna, skriver debattören. Bild: Henrik Montgomery/TT

Peter Hultqvist ägnar sig åt osaklig smutskastning

När väljarnas förtroende för regeringen i politikens sakfrågor är förbrukat återstår bara söndring och splittring. Och det blir inte anständigare av att Peter Hultqvist relativiserar historiens grövsta brott mot mänskligheten i en uttalad S-strategi för att behålla regeringsmakten, skriver Gunnar Strömmer (M), partisekreterare.

ANNONS
|

Replik

12/3 Peter Hultqvist: "Moderaterna sällar sig till SD:s stormtrupper"

I GP den 12 mars sår Peter Hultqvist (S) nya tvivel om sin egen lämplighet för uppdraget som landets försvarsminister.

I en artikel som i allt väsentligt handlar om Sverigedemokraterna, men har udden mot Moderaterna, hänvisar Peter Hultqvist till judarnas situation i 1930-talets Tyskland, och han talar om nutidens ”stormtrupper”.

Uttalad strategi

Det allvarligaste med detta är relativiseringen av historiens grövsta brott mot mänskligheten. Och det blir inte anständigare av att det sker som inslag i en uttalad S-strategi för att behålla regeringsmakten.

Arbetslösheten slår nya rekord. Kriminaliteten är systemhotande. Pandemin har fått allvarligare följder i Sverige än i andra länder. När väljarnas förtroende för regeringen i politikens sakfrågor är förbrukat återstår bara söndring och splittring. ”Det är det kort vi har kvar att spela”, som en S-strateg nyligen konstaterade i Svenska Dagbladet.

ANNONS

Hycklar om ”röda linjer”

Peter Hultqvist hycklar när han efterfrågar ”röda linjer” mot SD. Själv har han den här mandatperioden gjort upp försvarspolitikens inriktning med just SD. Alla riksdagspartier sitter med i den så kallade försvarsberedningen. Där förhandlas framtidens säkerhets- och försvarspolitik. Slutrapporten skrevs under av S, SD, MP och V. De fyra borgerliga partierna reserverade sig eftersom S inte kunde lämna trovärdiga besked om finansieringen.

Som försvarsminister har Peter Hultqvist gjort upprepade övertramp mot en av den liberala demokratins hörnstenar – att riksdagen bestämmer över regeringen, inte tvärtom. På hans vakt har Sveriges säkerhetspolitiska doktrin ändrats vid upprepade tillfällen, utan sedvanligt samspel med riksdagens övriga partier.

Som försvarsminister har Peter Hultqvist gjort upprepade övertramp mot en av den liberala demokratins hörnstenar – att riksdagen bestämmer över regeringen, inte tvärtom. På hans vakt har Sveriges säkerhetspolitiska doktrin ändrats vid upprepade tillfällen, utan sedvanligt samspel med riksdagens övriga partier. Han trotsar den riksdagsmajoritet som finns för svensk NATO-option. Och konstitutionsutskottet granskar nu om han har undanhållit riksdagen väsentlig information om försvarets ekonomi.

Till detta kommer nu alltså Peter Hultqvists osakliga smutskastning i maktpolitiska syften. Det skadar den svenska demokratin. Och det undergräver auktoriteten i försvarsministerns ämbete.

Gunnar Strömmer (M), partisekreterare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS