Vi ser vad som nu närmast kan beskrivas som en personalflykt bland nyckelkompetenser, inte minst inom flygvapnet, skriver debattörerna.
Vi ser vad som nu närmast kan beskrivas som en personalflykt bland nyckelkompetenser, inte minst inom flygvapnet, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Personalflykt är den största utmaningen inom försvarspolitiken

Sverige är på väg in i Nato och detta ställer krav på ett stärkt försvar. Men samtidigt som resurserna kommer att öka finns det många officerare och soldater som är frustrerade. De ser hur flera kollegor på till exempel flygvapnet lämnar. För att stoppa personalflykten krävs det bland annat bättre arbetsvillkor och ett fortsatt jämställdhetsarbete, skriver Mikael Larsson och Niels Paarup-Petersen (C).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Vi lever i den svåraste säkerhetspolitiska tiden på många decennier. Rysslands anfallskrig mot Ukraina, men också cyberattacker och andra hybridaktiviteter i vårt absoluta närområde.

Som en konsekvens av Putins krig i Ukraina och hoten mot oss och våra grannländer är Sverige på väg in i Nato samtidigt som det militära försvaret ska växa kraftigt. Det innebär ökade krav på krigsduglighet och beredskap, ett stort antal sekonderingar till Natostaber, fler gripbara krigsförband, en moderniserad materielförsörjningsprocess, viktiga regementsetableringar runt om i landet och ett ökat antal utbildade värnpliktiga.

Personalflykt bland nyckelkompetenser

Utmaningarna är många och det finns således mycket att omgående ta tag i för en ny regering. Men den största utmaningen är personalförsörjningen. För utan personal är det svårt att uppnå krav på beredskap, ökad gripbarhet för krigsförbanden och att växa ute i landet.

ANNONS

Just nu bubblar det av ilska och frustration bland många officerare och soldater. Vi ser vad som nu närmast kan beskrivas som en personalflykt bland nyckelkompetenser, inte minst inom flygvapnet. Parallellt med detta införs nu, 13 år efter regeringens beslut, flerbefälssystemet fullt ut samtidigt som många soldater uppnår maxtid för anställning.

Det här sammantagandet är mycket illavarslande för rikets försvar. Nu när anslagen till försvaret ska upp till 2 procent finns goda möjligheter för Försvarsmakten att erbjuda sina anställda en god incitamentsstruktur och bättre arbetsvillkor. Det är särskilt viktigt när det handlar om personal som med vapen i hand som står i första linjen för att värna Sveriges suveränitet och demokrati.

Hållbar personalförsörjning framåt

Vi har länge drivit vikten av att Försvarsmakten prioriterar jämställdhetsarbete och kvinnors villkor som anställda efter otaliga rapporter om gränslösa beteenden, sexuella trakasserier och tystnadskultur. Ett arbete som Försvarsmakten tidigare också börjat ta itu med. Det är viktigt att Försvarsmakten fortsätter orka driva det arbetet framåt också när andra problem hopar sig.

Personalen och förutsättningar för en hållbar personalförsörjning är en ny regerings viktigaste och första uppgift att lösa när det gäller Försvarsmakten.

För Centerpartiet är det uppenbart att åtgärder behövs både i ett kort och långt perspektiv för att hitta lösningar för en hållbar personalförsörjning framåt. Förutom högre försvarsanslag krävs det flexibilitet, mindre prestige och en bred palett av lösningar.

ANNONS

Vi har flera kortsiktiga och långsiktiga förslag för att förbättra situationen för anställda inom Försvarsmakten, kvinnor som män, soldater som officerare.

1. I takt med att försvarsanslagen höjs behöver villkor och incitamentsstruktur bli så pass bra att personalen väljer att stanna kvar och tidigare anställda lockas tillbaka till Försvarsmakten.

2. Förläng yrkessoldaternas visstidsanställningar till 12 år och erbjud därefter lämplig utbildning och tjänst som exempelvis specialistofficerare.

3. Utbilda fler kompanibefäl och plutonsbefäl för att över tid skapa ett naturligt flöde till officersutbildningen.

4. Tydliggör karriärvägar och utvecklingsmöjligheter för de officerare som nu får specialistofficersgrad.

5. Ge reservofficerare rätt till tjänstledighet från sin ordinarie arbetsgivare.

6. Premiera vid befordran de ledare och chefer som tar tag i arbetsmiljöproblem, motarbetar trakasserier och arbetar aktivt med jämställdhet och medinflytande.

All personal som finns i dag behövs, tillsammans med tidigare personal som återvänder, om Sverige ska klara allt det som behöver göras. Personalen och förutsättningar för en hållbar personalförsörjning är en ny regerings viktigaste och första uppgift att lösa när det gäller Försvarsmakten.

Centerpartiet har varit en viktig del i alla uppgörelser sedan 2015 om mer pengar till Försvarsmakten, och vi är fortsatt beredda att spela en konstruktiv roll för Sveriges bästa för att snabbt komma framåt.

ANNONS

Mikael Larsson (C), försvarspolitisk talesperson

Niels Paarup- Petersen (C), talesperson för cybersäkerhet och digitalisering

LÄS MER:Marinen fyller 500 år – visade upp sig i Göteborg

LÄS MER:ÖB slarvar bort sina officerare

LÄS MER:Svenska militärer mår sämst i Norden

ANNONS