Det är nödvändigt att göra en total översyn och renovering av pensionssystemet. Det måste tillbaka till långsiktiga, hållbara regler och bort från akuta snabba åtgärder när andelen fattiga pensionärer riskerar att bli för stor, skriver debattörerna.
Det är nödvändigt att göra en total översyn och renovering av pensionssystemet. Det måste tillbaka till långsiktiga, hållbara regler och bort från akuta snabba åtgärder när andelen fattiga pensionärer riskerar att bli för stor, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Pensionssystemet behöver genomgå en totalrenovering

Regeringen och Riksdagen måste äntligen få igång arbetet med att skapa ett pensionssystem som är hållbart över tid, hedrar generationskontraktet och är rättvist. Vi vill därför att en parlamentarisk utredning, fristående från pensionsgruppen, tillsätts för att ta sig an frågan om ett nytt eller totalrenoverat pensionssystem, skriver ledande företrädare för Centerpartiets Seniornätverk och Centerns Ungdomsförbund.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Det nuvarande pensionssystemet är uppbyggt så att vi, var och en, tjänar ihop till vår egen allmänna pension under vårt arbetsliv, men de avgifter vi betalar in till systemet fonderas inte utan används till att betala ut pensioner för dagens pensionärer.

Det är den nu arbetande generationens inbetalningar som gör att det finns pengar i kassan så att pensionerna kan betalas ut varje månad. Det brukar kallas generationskontrakt. Med en allt längre livslängd i befolkningen är det viktigt att systemet blir långsiktigt hållbart och rättvist för alla. Dagens unga måste kunna lita på att kontraktet håller och att de får en pension när det är dags.

ANNONS

Pensionsmyndigheten har i sin nya skrift "Ett nytt pensionssystem?" framfört att det nuvarande pensionssystemet är motsägelsefullt, komplicerat och ineffektivt, och att det behövs en total översyn och renovering av systemet. En stor anledning till detta är att det 2020 var endast 3 av 10 pensionärer som fick någon del av sin pension från statskassan, medan det i år är 7 av 10. Detta visar att systemet är på väg mot en "folkpension" för alla, där skillnaden i pension enbart kommer att beror på intjänad tjänstepension och eget sparande.

Total översyn

De raka rören mellan arbete, lön och framtida pension har kroknat. Slutsatsen, när man tagit del av Pensionsmyndighetens skrift, är enkel. Det är nödvändigt att göra en total översyn och renovering av pensionssystemet. Det måste tillbaka till långsiktiga, hållbara regler och bort från akuta snabba åtgärder när andelen fattiga pensionärer riskerar att bli för stor.

Centerpartiet har genom åren visat sig vara en aktiv och konstruktiv part när det kommer till reformering av Sveriges pensionssystem. Partiet har även visat hög trovärdighet när det gäller att ta ansvar för de som riskerar att falla utanför systemet. Det gäller 50-talets folkomröstning där partiet med egen linje slog vakt om småföretagare, bönder och fiskare. Och det gäller 90-talets arbete med nuvarande pensionssystem där partiet drev på hårt för att få en rimlig pension till de som arbetat många år med låg lön eller tagit ansvaret för hem och barn.

ANNONS

Vi föreslår därför att en parlamentarisk utredning, fristående från pensionsgruppen, tillsätts för att ta sig an frågan om ett nytt eller totalrenoverat pensionssystem

Med det stora förtroendekapital som Centerpartiet har skapat, är det nu hög tid att ta tag i problemen som det nuvarande pensionssystemet har. Vi föreslår därför att en parlamentarisk utredning, fristående från pensionsgruppen, tillsätts för att ta sig an frågan om ett nytt eller totalrenoverat pensionssystem. Det är nödvändigt att man justerar systemet så att de raka rören mellan eget arbete, lön och pension kommer tillbaka. Det innebär att var och en i större utsträckning ges makten över och ansvaret för sina egna val och vilken effekt de har på den egna pensionen. Målet med utredningen måste vara att dagens ungdomar och yngre vuxna ska få en pension som det går att leva på, och att resultatet ska bli långsiktiga och hållbara pensionsregler som blir en tillgång för samhället, pensionsspararna och pensionärerna. Förslaget bör innehålla bland annat grundnivåer och olika sparformer.

Bättre villkor

Pensionsgruppen då? Är det inte ett sådant arbete den har hållit på med i åratal? Den ska ju vårda 90-talets pensionsöverenskommelse.

Vi menar att pensionsgruppen bör fortsätta att vårda 90-talets pensionssystem och föreslå de förändringar de kan komma överens om, till exempel en gas i systemet, det vill säga att överskottet i AP-fonderna tillförs systemet och därmed höjer den allmänna pensionen. Men också föreslå åtgärder för att de med låga pensioner får bättre villkor. De förslag som kan komma från pensionsgruppen kommer framför allt att påverka dagens pensionärer och de som är i 50–60 års åldern.

ANNONS

Vi vill mana på regering och riksdag att äntligen få igång arbetet med att skapa ett pensionssystem som är hållbart över tid, hedrar generationskontraktet och är rättvist. Det är hög tid att lyssna på Pensionsmyndigheten och gå från diskussion till verkstad. Nu är det upp till äldreminister Anna Tenje att visa handlingskraft, kavla upp ärmarna, skriva direktiv och få igång arbetet för en bättre framtid för alla Sveriges nuvarande och framtida pensionärer.

Kent Ivarsson, ordförande Centerpartiets Seniornätverk

Réka Tolnai, förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

Christina Rogestam, vice ordförande Centerpartiets Seniornätverk

Caroline von Seth, första vice förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

ANNONS