I Centerpartiets höst- och vårbudgetar för 2022 föreslår partiet skattesänkningar om totalt 16 miljarder kronor – till stor del bestående av nedsatta arbetsgivaravgifter för unga och långtidsarbetslösa. Vänsterpartiet föreslår istället en rejäl höjning av skattetrycket med ungefär 60 miljarder kronor, skriver debattören.
I Centerpartiets höst- och vårbudgetar för 2022 föreslår partiet skattesänkningar om totalt 16 miljarder kronor – till stor del bestående av nedsatta arbetsgivaravgifter för unga och långtidsarbetslösa. Vänsterpartiet föreslår istället en rejäl höjning av skattetrycket med ungefär 60 miljarder kronor, skriver debattören. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Oviss politik vid S-vinst men räkna med höjda skatter

Centerpartiet och Vänsterpartiet står på helt olika sidor i den ekonomiska politiken. Hur ska man som väljare veta vad man får med Socialdemokraterna vid makten? Man behöver inte vara ense om allt för att samarbeta, men som det ser ut nu går man till val på en reformagenda som kan se ut nästan hursomhelst, skriver Frida Jansson, Timbro.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Nooshi Dadgostar har gjort det tydligt att om Vänsterpartiet ska rösta för Magdalena Andersson som statsminister ska de ingå i regeringen. Det är som Dadgostar säger ett absolut krav. Samtidigt är även Centerpartiet tydliga, med att de inte tänker sitta i en regering där Vänsterpartiet ingår. Om Socialdemokraternas tilltänkta regeringsunderlag skulle få majoritet efter valet står Magdalena Andersson med en svår, nästintill omöjlig uppgift.

Det handlar inte bara om låsningar om vilka som ska sitta med i regering utan också om att partierna står långt ifrån varandra sakpolitiskt. I Centerpartiets höst- och vårbudgetar för 2022 föreslår partiet skattesänkningar om totalt 16 miljarder kronor – till stor del bestående av nedsatta arbetsgivaravgifter för unga och långtidsarbetslösa. Vänsterpartiet föreslår istället en rejäl höjning av skattetrycket med ungefär 60 miljarder kronor. Skatten höjs på i princip allting. Vänsterpartiet vill slopa Centerpartiets kronjuvel, RUT-avdraget, skattereduktionen för hushållsnära tjänster som lett till att svarta jobb blivit vita. Det rör sig också om höjd bolagsskatt och progressiv kapitalbeskattning.

ANNONS

Sågad skatt

Dessutom gör exitskatten comeback. En skatt som blivit sågad av i princip samtliga remissinstanser för att den bland annat kunde anses bryta mot EU-rätten. Jobbskatteavdraget trappas ner för inkomster över 43 000 – det är vad en högstadielärare i Stockholm tjänar. Dessutom ska fler betala statlig inkomstskatt. Det innebär att fler iva-sjuksköterskor och specialpedagoger skulle få höjd skatt. I budgetmotionen kallar Vänsterpartiet jobbskatteavdragen en del av en ”nyliberal teoribildning”.

Konjunkturinstitutet presenterade för inte så länge sedan sin uppdaterade konjunkturbild. De konstaterar att Sverige kommer gå in i en lågkonjunktur nästa år. Det blir alltså ännu mer problematiskt med den typen av skattehöjningar Vänsterpartiet vill se.

Dessutom behöver Miljöpartiet få sitt, som öppnar för progressiv beskattning av kapital i sin senaste vårbudgetmotion

Centerpartiet och Vänsterpartiet står på helt olika sidor i den ekonomiska politiken. Hur ska man som väljare veta vad man får med Socialdemokraterna vid makten? Kommer skatten på sparande höjas? Kommer bolagsskatten höjas? Dessutom behöver Miljöpartiet få sitt, som öppnar för progressiv beskattning av kapital i sin senaste vårbudgetmotion.

Man behöver inte vara ense om allt för att samarbeta. Inte ens att man står långt ifrån varandra ideologiskt behöver förhindra ett samarbete. Men att man inte kan visa vad man ska göra alls ihop nästa mandatperiod, är att gå till val på en reformagenda som kan se ut nästan hursomhelst, med stor risk för högre skatter. Socialdemokraterna lämnar allt öppet och att förutspå hur höstbudgeten kommer se ut görs i dagsläget bäst i tarotkort eller kaffesump.

ANNONS

Frida Jansson, jurist och projektledare, Timbro

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS