Incitamenten för att arbeta minskar och risken för en kraftigare konjunktursvängning ökar. En borgerlig regering borde istället satsa på den viktigaste arbetsmarknadsåtgärden: skattesänkningar, skriver debattörerna.
Incitamenten för att arbeta minskar och risken för en kraftigare konjunktursvängning ökar. En borgerlig regering borde istället satsa på den viktigaste arbetsmarknadsåtgärden: skattesänkningar, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ovärdigt en blå regering att fortsätta Löfvens bidragslinje

I september röstade det svenska folket för en ny politik med arbetslinjen i fokus. Men när den nytillträdda regeringen presenterade sin budget fick Sverige samma gamla bidragslinje som Stefan Löfven drivit sedan 2014. Vilken regering ska egentligen sänka skatterna om inte denna? skriver Hannes Snabb och Tobias Korall

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Efter åtta år med socialdemokratiskt styre gick Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna gemensamt till val på en ny politik med arbetslinjen i fokus. Sänkt skatt på arbete, företagande och sparande var några centrala reformer som skulle ersätta Stefan Löfvens bidragslinje. I en stundande lågkonjunktur borde arbetslinjen dessutom vara än mer given för att förmildra och förkorta det som annars kan leda till stora konsekvenser för samhället.

Trots att man fått det svenska folkets mandat för en ny arbetslinje hade budgetpropositionen som lades allt annat än just arbetslinjen i fokus. Det regeringen i stället la fram var ökade bidrag, delvis reseavdraget för de som använder det dyraste färdmedlet, bilen, men också ett förlängt tilläggsbidrag och fortsatt förhöjd A-kassa. Incitamenten för att arbeta minskar och risken för en kraftigare konjunktursvängning ökar. En borgerlig regering borde istället satsa på den viktigaste arbetsmarknadsåtgärden: skattesänkningar.

ANNONS

Saknar syfte

Det finns många skatter att sänka eller slopa i ett av världens högst beskattade länder. Vissa av dessa skatter saknar helt syfte, förutom att vara ett socialdemokratiskt verktyg att få in mer pengar till statskassan. Två väldigt bra exempel på dessa är bolagsskatten och den allmänna löneavgiften.

Bolagsskatten hämmar bolag från att återinvestera sina pengar i verksamheten, då den är direkt kopplad till vinsten och inte har med eventuella vinstuttag att göra. Den allmänna löneavgiften är en dold skatt i arbetsgivaravgiften, utan någon som helst koppling till socialförsäkringssystemet och den har inget annat syfte än att vara ett socialdemokratiskt verktyg för att höja skatten bakom kulisserna för den arbetande befolkningen.

Det är under all värdighet att en borgerlig regering låter dessa finnas kvar. När företagen i kommande lågkonjunktur får det tufft, vet vi historiskt hur det leder till en tuffare arbetsmarknad och möjliga uppsägningar. Regeringen borde fokusera på att sänka skatterna så att fler kan behålla sina jobb istället för att tvingas till att leva på den alldeles för höga A-kassan.

Vad tjänar egentligen en borgerlig regering utan en borgerlig reformagenda för syfte?

En annan reform som Liberala Studenter naivt tog för givet var sänkningen av skatten på ISK. När hårt arbetande människor lyckats spara det lilla som funnits kvar efter de höga svenska skatterna, borde inte ytterligare skatter tas ut. Regeringen borde istället uppmuntra till eget sparande. I budgetpropositionen nämns inget om att sänka den här skatten.

ANNONS

Vad tjänar egentligen en borgerlig regering utan en borgerlig reformagenda för syfte?

Regeringen borde rösta ner sin egen budget.

Hannes Snabb, Liberala Studenter

Tobias Korall, Liberala Studenter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS