Osmakligt att varna för svensk kyckling

Just nu befinner sig svenska bönder i en nationell kris. Den rådande torkan har tvingat bönder att nödslakta sin boskap och över hela Sverige försöker desperata bönder hitta foder till sina djur. Att Djurens Rätt i detta läge väljer att kritisera oss svenska bönder är direkt osmakligt, skriver Jenny Andersson, kycklingbonde från Småland och ordförande i branschorganisationen Svensk Fågel.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

Köttnationalism, 12/7

Vi kycklingbönder arbetar dygnet runt, året om med att ta fram hälsosam och nyttig mat till de svenskar som väljer att äta kyckling. För oss är det en självklarhet att våra djur ska må bra. Våra gårdar är familjejordbruk som erbjuder konsumenter, skolor, sjukhus och restauranger, god och klimatsmart svensk kyckling.

Även om vegetarisk och vegansk mat har blivit populärare så väljer många, majoriteten av svenska folket, att fortsätta äta kött och kyckling. För de som väljer att äta kyckling garanterar vi bönder att maten kommer från kycklingar som har haft det bra, som är uppfödda enligt en djurhållning som följer en av världens tuffaste djurskyddslagar och som sätter kycklingarnas välmående i första rummet. Alla våra kycklingar växer upp i stora luftiga stallar där de får sprätta fritt på en bädd av kutterspån och halm, med fri tillgång på foder och vatten.

ANNONS

Utöver svenska myndigheters djurskyddslagar, regler och kontroller har vi på Svensk Fågel tillsammans med forskare och myndigheter utvecklat flera krav- och kontrollsystem som ytterligare förbättrar kycklingarnas hälsa och välfärd. Svenska kycklingar märkta med Svensk Fågels symbol "Gula Pippin", är friska och hälsosamma och har inget behov av antibiotikabehandling. Importerad kyckling från länder som Thailand och Brasilien föds ofta upp med antibiotika för att kamouflera dålig djurhållning.

Svenskt kött bättre än importerat lågpriskött

Det är svårt att se hur Djurens Rätts smutskastning av oss kycklingbönder och våra gårdar skulle kunna leda till något annat än att den svenska kycklingen väljs bort till förmån för importerat lågpriskött. Lågpriskött från länder med betydligt sämre djurskyddsregler, sämre smittskydd och högre användning av antibiotika. Detta skulle få katastrofala konsekvenser för svenska bönder, särskilt i det utsätta läget vi befinner oss i dag.

Så min och andra bönders förhoppning är att konsumenter, restauranger och storhushåll i stället väljer kyckling från våra svenska gårdar. En svensk kyckling som är uppfödd under tuffa regler och lagar och med bästa djuromsorg i fokus.

Jenny Andersson

kycklingbonde från Småland och ordförande i branschorganisationen Svensk Fågel

ANNONS