De som nu tar sig till Greklands gräns har olika anledningar till varför de har lämnat sina hemländer, men det kan konstateras att det sker med livet som insats. Precis som under 2015. Då talades det om en kris, ”flyktingkris”, men för vem var det en kris?, skriver debattören.
De som nu tar sig till Greklands gräns har olika anledningar till varför de har lämnat sina hemländer, men det kan konstateras att det sker med livet som insats. Precis som under 2015. Då talades det om en kris, ”flyktingkris”, men för vem var det en kris?, skriver debattören. Bild: Giannis Papanikos

Osmakligt att posera i jaktkläder när asylsökande skjuts ihjäl i Grekland

Att Moderaterna väljer att publicera en bild på en jaktklädd Ulf Kristersson med citatet "Stärk gränsen" samtidigt som en 22-årig asylsökande har skjutits ihjäl vid Greklands gräns är rent osmakligt och visar hur avhumaniseringen av människor har normaliserats i samhället, skriver advokaten Emma Persson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Ser en bild på Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som poserar i jaktkläder. Bilden pryds av ett citat från honom: ”Stärk gränsen”. Under i bild står det även ”Flyktingkrisen 2015 får aldrig upprepas. Sverige måste stödja Greklands arbete med att skydda EU:s yttre gräns.”

Precis innan jag ser den här bilden har jag läst om en 22-årig asylsökande från Syrien som har skjutits ihjäl av grekiska gränsvakter. De som initialt rapporterar om detta är journalisterna Jenan Moussa och Mughira Al Sharif, även Expressen och Svenska Dagbladet återger denna fruktansvärda tragedi. Jenan Moussa skriver på twitter att hon har talat med 22-åringens familj och fått det bekräftat.

ANNONS

Mänsklig rättighet

Att söka asyl är en mänsklig rättighet. I ett Europa där högerextrema får allt mer inflytande över vår politik verkar många glömma bort det.

Nuvarande situation vid EU:s yttre gräns har uppstått efter att Turkiet öppnade gränsen mot Grekland. Turkiet har tidigare i enlighet med ett avtal som slöts med EU för cirka fyra år sedan agerat EU:s gränsvakt i utbyte mot totalt sex miljarder euro.

De som nu tar sig till Greklands gräns har olika anledningar till varför de har lämnat sina hemländer, men det kan konstateras att det sker med livet som insats. Precis som under 2015. Då talades det om en kris, ”flyktingkris”, men för vem var det en kris? För alla de som tvingades lämna sina hem och fly för sina liv eller för oss i Sverige och övriga EU som fick hjälpa medmänniskor i behov av skydd?

2015 agerade civilsamhället blixtsnabbt och visade prov på en fantastisk solidaritet. Det var en tung tid att se så många människor ge sig ut på livsfarliga resor. Vissa lyckades ta sig till Sverige och här välkomnades de på centralstationerna i Malmö, Göteborg och Stockholm samt fick den hjälp som behövdes.

Människor avhumaniseras

Under tiden jag skriver den här texten har Moderaterna hunnit ta ner bilden på Ulf Kristersson. Det är bra, det visar att om många engagerar sig för medmänsklighet så kan vi nå framgång. Men att Moderaterna valde att kommunicera på det sätt som gjordes säger mycket om vår samtid. Människor på flykt avhumaniseras. Rasismen har blivit mer och mer normaliserad. Vår utlänningslagstiftning har sedan lagändringen 2016 legat på EU:s miniminivå. Att stå upp för solidaritet och asylrätten avfärdas som naivt och den som gör det riskerar hat och drev i sociala medier.

ANNONS

Våra rättigheter är inte starkare än viljan bakom dem. Den enda krisen 2015 var den när politiken vände våra medmänniskor ryggen.

Emma Persson, advokat

ANNONS