De tre personalkategorier vi representerar är mer än villiga att hjälpa till och stötta upp vården av svårt sjuka covid-patienter – men det är mycket viktigt att resurser används så klokt som möjligt, skriver debattörerna.
De tre personalkategorier vi representerar är mer än villiga att hjälpa till och stötta upp vården av svårt sjuka covid-patienter – men det är mycket viktigt att resurser används så klokt som möjligt, skriver debattörerna. Bild: Martin Mejia

Orimligt att byta ut undersköterskor mot läkare

Att tro att en läkare som fått två dagars introduktion kan ersätta en erfaren undersköterska eller sjuksköterska är naivt, skriver bland andra Emelie Hultberg, Västra Götalands Läkarförening.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I artikeln ”Läkare vägrar tvätta och vända patienter i coronavården” i GP 15/5 uttrycks åsikter om att ”läkare stör sig på att göra undersköterskeuppgifter” och att detta är ”ett slag i ansiktet på dem som utför dessa uppgifter” samt är ”hemskt ur ett patientperspektiv”.

Bakgrunden är ett tolkningsföreträde som Västra Götalands läkarförening skickat in till arbetsgivaren och som rör två ”förstärkningsläkare” som kallats in i covid-vården. Läkarna ifråga är under specialistutbildning inom helt andra områden än intensivvård och har fått en snabbutbildning på två dagar. De förväntas nu att utföra moment de inte har utbildning eller erfarenhet av och upplever både förtvivlan och oro detta.

ANNONS

Att tro att en läkare som fått två dagars introduktion kan ersätta en erfaren undersköterska eller sjuksköterska är naivt.

Inom vården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset arbetar flera olika personalkategorier. Alla behövs. Att rakt av ersätta en person från en kategori med någon från en annan är orimligt. Att tro att en läkare som fått två dagars introduktion kan ersätta en erfaren undersköterska eller sjuksköterska är naivt. Specialistläkarens expertområde är det medicinska och att läkaren får fokusera på det är helt avgörande. Omvårdnad är ett annat kunskapsområde.

Vården dåligt rustad innan covid-19

Att i full skyddsutrustning tvätta, vända eller bädda hos en svårt sjuk människa är ingen enkel manöver. Tvärtom tar det flera år att bli en kompetent IVA-undersköterska. Gör man fel kan det kosta människoliv.

Det är tydligt att vården redan innan covid-19 rustats för dåligt. Att lösa den allvarliga bristen på undersköterskor genom att låta annan personal utföra deras arbetsuppgifter kan få långsiktiga konsekvenser. Att arbetsgivaren får rätt att utöka arbetsskyldigheten med uppgifter som inte finns i anställningsavtalet gynnar ingen. Därför har läkarföreningen nu lagt så kallat tolkningsföreträde med hänvisning till Medbestämmandelagen, MBL.

Rätt vårdresurser på rätt plats

Vi beklagar den debatt som uppstått och som riskerar att skapa motsättningar mellan olika yrkeskategorier. De tre personalkategorier vi representerar är mer än villiga att hjälpa till och stötta upp vården av svårt sjuka covid-patienter – men det är mycket viktigt att resurser används så klokt som möjligt.

ANNONS

Så kallad work shifting kan vara av godo, men kompetensen måste säkerställas. Till exempel finns det vårdutbildade personer med administrativa uppgifter som skulle kunna frigöras för vård.

Det finns inga fina eller fula arbetsuppgifter inom vården. Tvärtom har vi gemensamt samhällets viktigaste och finaste arbeten, och det är tillsammans – genom att komplettera varandra – som vi skapar en god vård för alla som vårdas på SU.

Emelie Hultberg, Västra Götalands Läkarförening

Matilda Eriksson, Vårdförbundet, SU

Lotta Björck, Kommunal, SU

LÄS MER:Så intensivvårdas corona-patienterna på Sahlgrenska

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS