Vägen framåt måste i stället vara att få ut mer välfärd per skattekrona, något som det också finns stor potential till, skriver debattören.
Vägen framåt måste i stället vara att få ut mer välfärd per skattekrona, något som det också finns stor potential till, skriver debattören. Bild: Kallestad, Gorm

Organisera välfärden smartare i stället för att be staten om mer pengar

Göteborg står nu liksom många andra kommuner inför tuffa utmaningar. På kort sikt gör inflationen den kommunala verksamheten dyrare och på lång sikt finns en stor demografisk utmaning när andelen äldre blir fler. Jag blir dock orolig när stadens ledning med Jonas Attenius i spetsen säger att staten måste skjuta till mer pengar, annars hotar skattehöjningar. Det finns stora problem med detta resonemang som måste belysas, skriver Rudolf Antoni, Svenskt Näringsliv.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Skattehöjningar är inte lösningen. För många hushåll pressas marginalerna hårt just nu och det lokala näringslivet skadas av höga skatter. Det är även viktigt att komma ihåg att mer pengar från staten innebär minskat utrymme för viktiga reformer som kan stärka ekonomin och på sikt ge oss bättre möjligheter att finansiera välfärden. Vägen framåt måste i stället vara att få ut mer välfärd per skattekrona, något som det också finns stor potential till.

Man brukar säga att om det enda verktyg du har är en hammare så tenderar du att behandla alla utmaningar som om det vore en spik. Men trots att skattehöjningar och mer resurser ofta är politikers svar på samhällsproblemen, så finns det inget samband mellan den kommunala skattesatsen och kvaliteten i de kommunala verksamheterna. I debatten kan det låta som att en låg kommunal skattesats skulle innebära sämre kvalitet i välfärden. Men det är faktiskt precis tvärt om.

ANNONS

Sänka skatterna

En kartläggning från Svenskt Näringsliv visar att effektiviseringspotentialen i Sveriges kommuner är stor. Totalt handlar det om minst 40 miljarder som skulle kunna frigöras för att anställa mera personal, genomföra investeringar eller sänka skatterna. Oavsett användningsområde bör en smartare organiserad välfärd ligga närmast till hands för kommuner med ansträngda budgetar nu och framöver, snarare än att be om statligt stöd eller höja skatten med ytterligare börda på hushåll och företag som följd.

Runt om i landet finns goda exempel på kommuner som visar vägen genom att kombinera hushållning med skattemedel och välfärd av hög kvalitet. I Göteborg gäller tyvärr motsatsen. Stadens äldreomsorg levererar lägre kvalitet än förväntat, till 12 procent högre kostnader. För grundskolan ligger kostnaderna åtta procent högre än väntat samtidigt som resultaten är under förväntan. Detta med hänsyn taget till strukturella förutsättningar som olika kommuner har att förhålla sig till.

Mer effektivt

Jag har full förståelse för att kommunpolitiker ropar efter mer statliga bidrag. Men det är svårt att motivera. I Göteborg finns det redan en stor potential i att använda skattebetalarnas pengar på ett mer effektivt sett. Om effektiviseringar uteblir på grund av ständigt ökade resurser får vi i praktiken mindre vård, skola och omsorg per skattekrona. Det ligger inte i någons intresse.

ANNONS

Göteborgs kommunpolitiker borde i stället ropa efter ökad tillväxt. Bara så kan stadens välfärd finansieras på längre sikt. Just nu är både hushållens och företagens ekonomi pressade och BNP faller. I detta läge krävs bland annat sänkta skatter för att stärka konkurrenskraften och ökade drivkrafter till arbete. Ett mer konkurrenskraftigt västsvenskt näringsliv är avgörande för kommunens ekonomi och för finansiering av framtidens välfärd.

Att vissa kommuner lyckas kombinera relativt låga kostnader med hög kvalitet visar att det går att göra

Att skjuta till pengar är ofta en enkel lösning på problem som kräver betydligt mer politiskt hantverk, prioriteringar och ledarskap än så. Hammaren, det vill säga mer pengar från staten eller skattebetalarna, är en enkel men ineffektiv och kortsiktig lösning. Att vissa kommuner lyckas kombinera relativt låga kostnader med hög kvalitet visar att det går att göra. Det handlar inte om att någon ska springa snabbare – utan om organisationer som kan jobba smartare. Inte minst vad gäller styrning, ledning och uppföljning. Det krävs politisk vilja om vi på riktigt ska kunna jämföra oss med, lära av och efterlikna de absolut bästa kommunerna i landet. De som lyckas leverera välfärd av hög kvalitet till låga kostnader, utan att höja skatten eller vänta på att någon annan ska göra jobbet.

Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv Västra Götaland

ANNONS
ANNONS