Kötid säger mer om hur ofta en familj har flyttat än om elevens behov, meriter eller styrkan i elevens och föräldrarnas preferenser. Ingen har föreslagit att barn ska slumpas ut på skolor – det vi som vill göra om skolvalet vill uppnå är att barn får lika chans att få plats på önskad skola, skriver debattören.
Kötid säger mer om hur ofta en familj har flyttat än om elevens behov, meriter eller styrkan i elevens och föräldrarnas preferenser. Ingen har föreslagit att barn ska slumpas ut på skolor – det vi som vill göra om skolvalet vill uppnå är att barn får lika chans att få plats på önskad skola, skriver debattören. Bild: JESSICA GOW / TT

Om alla skolor ska vara bra måste skolvalet göras om

Gunnar Hökmark tycks ha missförstått vad den senaste tidens skoldebatt handlar om. Det som debatteras är på intet sätt friskolornas vara eller inte vara. Debattörer från höger till vänster tycks vara överens om att friskolorna är här för att stanna, skriver Annika Hirvonen (MP), utbildningspolitisk talesperson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

14/12 Varför vill ni ha lottning om friskolorna är så dåliga?

Men vi ser att friskolesystemet har brister som leder till en ökad ojämlikhet mellan skolor och elever. Och så länge 14 procent av eleverna går ut grundskolan utan behörighet till gymnasieskolans nationella program är det direkt stötande att inte varenda skattekrona avsedd för skolan stannar i skolan.

Jämlik skola är bättre

Ojämlikheten är inte bara skolans största utmaning, utan enligt OECD också avgörande för Sveriges ekonomiska utveckling. Ett jämlikt samhälle är också ett bättre samhälle: människor mår bättre, brottsligheten är lägre och den sociala sammanhållningen starkare.

Precis som Hökmark tycker jag att vi ska göra vårt yttersta för att fler ska kunna gå i den skola de vill. Då måste alla skolor vara bra skolor. För att nå dit måste skolvalet göras om. Det är väl belagt att resursstarka föräldrar väljer skola och ställer sina barn i kö tidigt i större utsträckning än andra. Det handlar inte om bristande föräldraengagemang, även om det inte heller vore ett argument för att barn ska få olika chanser.

ANNONS

Det är väl belagt att resursstarka föräldrar väljer skola och ställer sina barn i kö tidigt i större utsträckning än andra

Kötid säger mer om hur ofta en familj har flyttat än om elevens behov, meriter eller styrkan i elevens och föräldrarnas preferenser. Ingen har föreslagit att barn ska slumpas ut på skolor – det vi som vill göra om skolvalet vill uppnå är att barn får lika chans att få plats på önskad skola.

Friskolelobbyn avvisar utredningens förslag, men står utan egna lösningar. Med de allvarliga konsekvenser för elever, lärare och hela samhället som friskolesystemet enligt forskningen har idag – vill Hökmark verkligen behålla status quo?

Annika Hirvonen (MP), utbildningspolitisk talesperson

ANNONS