I stället för att markera mot sina partikamraters hat och hot har bland annat Daniel Bernmar gång efter annan stolt deklarerat sitt eget ”klasshat” på Twitter. Vi har svårt att se hur man som centerpartist kan låta sig omfamnas av ett sådant sällskap, skriver debattörerna.
I stället för att markera mot sina partikamraters hat och hot har bland annat Daniel Bernmar gång efter annan stolt deklarerat sitt eget ”klasshat” på Twitter. Vi har svårt att se hur man som centerpartist kan låta sig omfamnas av ett sådant sällskap, skriver debattörerna. Bild: Sanna Tedeborg

Obegripligt att C vill samarbeta med klasshataren Bernmar

Centerpartiets besked att man inleder samarbete med vänstersidan i Göteborg riskerar att bli ett historiskt misstag som blir svårt att rätta till. Vi hoppas därför att ledande centerpartister tar sitt förnuft tillfånga och hittar tillbaka till den unika värdegemenskap som finns i Alliansen, skriver Axel Josefson (M), Axel Darvik (L) och Elisabet Lann (KD).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Anledningen till att Centerpartiet valt att inleda förhandlingar om ett eventuellt samarbete med vänsterpartierna är ett principiellt motstånd mot att göra sig beroende av stöd från Sverigedemokraterna. Vi har på denna punkt föreslagit flera lösningar som inneburit att ett samarbete med Sverigedemokraterna hade uteslutits. Det handlar om lösningar som har accepterats av centerpartister på många andra orter i Västsverige och övriga landet. Vi tror att det vore olyckligt om den signalpolitiska markeringen mot Sverigedemokraterna blir viktigare än summan av alla de principer man riskerar att bryta vid ett samarbete vänsterut.

Vi och Centerpartiet är helt överens om valfrihet inom skola och äldreomsorg där Alliansen, trots hårt motstånd från vänsterpartierna tagit flera viktiga steg under de senaste fyra åren. I stället för fortsatt utveckling kommer Centerpartiet nu få strida för varje millimeter vi tillsammans vunnit.

ANNONS

Stora investeringar

Vi har en gemensam syn på den ekonomiska politiken. Det har bidragit till att vi tillsammans kunnat vända Göteborgs stads tidigare underskott till överskott, vilket i sin tur möjliggjort stora investeringar i bland annat förskola och skola. I stället för att bygga vidare på detta kommer Centerpartiet i bästa fall kunna motverka de värsta exemplen på ekonomisk oansvarighet och skuldsättning av framtida generationer av göteborgare.

Vår syn på det personliga ägandet är ett annat område där våra partiers åsikter harmonierar. Där vi tillsammans hade kunnat vidareutveckla en modern egnahemsrörelse blir Centerpartiets nya roll att förhindra vänsterpartiernas förslag om att omvandla bostadsrätter till hyresrätter. Medan vi har velat ge jordbrukare möjlighet att friköpa sitt arrende riskerar Centerpartiet att hamna i ett samarbete med partier som inte vill sälja en millimeter av stadens mark. Generationer av självägande svenska bönder måste vrida sig i sina gravar.

Vänsterpartiernas löften känns kanske bra i dag, men vad är de värda på sikt?

I båda fallen kan Centerpartiet som bäst hoppas på skademinimering. I sämsta fall blir de tagna som gisslan hos socialisterna. Vänsterpartiernas löften känns kanske bra i dag, men vad är de värda på sikt?

I de frågor där våra partier haft skilda uppfattningar har vi, tack vare en gemensam grundsyn, kunnat hitta lösningar där ingen behövt göra avkall på sina principer. I ett vänstersamarbete finns inte denna värdegemenskap. Dessutom finns stora skillnader i sak. Det gör exempelvis att Centerpartiets klimatpolitik riskerar att helt begravas i socialistiska experiment, plakatpolitik och tvång.

ANNONS

Sätter på spel

Det finns ingenting som Centerpartiet skulle kunna få igenom med vänsterpartierna som de inte också skulle kunna få tillsammans med Alliansen. Däremot finns det väldigt mycket som de sätter på spel om de låter en princip om samarbete övertrumfa grundläggande moraliska och ideologiska ställningstaganden i centrala sakfrågor.

Vi håller med Centerpartiet om att det finns mycket hos Sverigedemokraterna som är svårsmält och de har en historia som är djupt stötande, men detta hamnar väldigt långt ifrån daglig kommunalpolitik. Dessutom skulle naturligtvis ingen av oss gå med på något som ligger bortom vår och Centerpartiets unika värdegemenskap.

Motståndet mot att bli beroende av stöd från Sverigedemokraterna blir särskilt svårt att förstå när man samtidigt inleder direkta förhandlingar med ett annat ytterkantsparti till vänster som också har en mycket diskutabel historia och med en ledning som aldrig tycks villig att ta tag i vad deras medlemmar tar sig för.

Lama reaktioner

Under senare år har vänsterpartister viftat med flaggor för den terrororganisationen PKK, deltagit i demonstrationer mot staten Israel på årsdagen av Kristallnatten (!) samt, efter Rysslands invasion av Ukraina, marscherat under kommunistiska symboler. Reaktionerna från vänsterledningen – här i Göteborg och nationellt – har varit minst sagt lama.

I stället för att markera mot sina partikamraters hat och hot har bland annat Daniel Bernmar gång efter annan stolt deklarerat sitt eget ”klasshat” på Twitter. Vi har svårt att se hur man som centerpartist kan låta sig omfamnas av ett sådant sällskap.

ANNONS

Till skillnad från vänstersidan vill vi fortsätta arbeta mot politisk klåfingrighet med detaljkrav, ökad administration och svällande offentligt åtagande som resultat. Vår destination är, och kommer, vara tydligt utstakad.

Tryggad välfärd

Vi vill skapa så goda förutsättningar som möjligt för enskilda människor, föreningar och företag att leva sina liv och få sina verksamheter att fungera så bra som möjligt med en tryggad välfärd. Trots att Centerpartiet önskar att fortsätta denna färdriktning är det uppenbart att det blir en omöjlig uppgift – särskilt om man är 3 centerpartister mot 22 socialdemokrater och 13 vänsterpartister.

Vårt budskap till Centerpartiet är därför att tänka om och stanna i Alliansen. Innan ni blivit gisslan på ett tåg som tar göteborgarna i helt fel riktning i ett mycket svårt läge.

Axel Josefson (M), kommunalråd

Axel Darvik (L), kommunalråd

Elisabet Lann (KD), kommunalråd

ANNONS