Oansvarigt av Lundbyalliansen

Alliansen i Lundby vill skära ner på skolan och släppa in fler vinstdrivna förskolor. Det är inte ansvarsfullt, skriver Johan Svensson (V).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

Teknikförskola, 16/6

Vi rödgröna delar Jens Adamiks (L) bild av ett växande Lundby. Under Rödgrön ledning har norra älvstranden bebyggts och flera större områden planeras för framtiden. Att planera för en expansion motsvarande ett nytt Halmstad inom ett par decennier inom en stadsdel saknar motstycke.

En av våra största utmaningar som ansvarstagande stadsdelspolitiker är försörja invånare med en välfärd som de kan lita på. Nya så väl som gamla Lundbybor måste veta att deras barns förskola öppnar även i morgon och att skolan finns kvar också efter sommarlovet även om ägaren känner att vinsten inte är tillräcklig. Här är den kommunala välfärdsproducenten outstanding. Av dessa skäl motsätter vi rödgröna oss skol- och förskoleverksamhet som delar ut vinst till ägarna.

ANNONS

I våras tog vi rödgröna ett initiativ om att starta en ny kommunal förskola med teknikinriktning. Ett förslag som de borgerliga partierna ställde sig bakom. Vi ser fortfarande fram emot att öppna denna teknikförskola och hoppas att Liberalerna inte övergett vår gemensamma strävan att väcka teknikintresse redan i unga åldrar.

Adamik svingar vilt i sin artikel och kallar oss rödgröna korrupta. Att 24 år av opposition skapar en stor frustration kan man med lätthet förstå. Det märks att valrörelsen inte ligger allt för långt bort. Läsarna får själva avgöra vilka de tycker är korrupta. De som försvarar och bygger ut den kommunala välfärden eller de som vid varje givet tillfälle drar en lans för rätten till aktieutdelning av skattemedel.

Riskerar för många förskoleplatser

Vidare antyder Adamik att vi har en förskolekö i Lundby. Det stämmer inte. Faktum är att vi riskerar att få för många förskoleplatser i delar av stadsdelen då byggtakten av bostäder saktat in. Att i det läget plocka in ytterligare privata aktörer med oklar placering riskerar stadsdelens redan mycket ansträngda ekonomi, det är inte ansvarsfullt.

Liberalerna håller gärna hög svansföring inom utbildningsfrågor, men skapar man lite på ytan flagnar färgen snabbt. I de borgerliga partiernas förslag till budget i staden lägger de en besparing motsvarande cirka 100 lärartjänster. För Lundbys del blir besparingarna totalt 8,2 miljoner vilket är något som skulle drabba vår stadsdel hårt då vi redan befinner oss i ett tufft ekonomiskt läge. Hur Adamik och resten av Alliansen ska lösa den ekvationen blir de svaret skyldiga.

ANNONS

Johan Svensson (V)

ordförande utbildningsutskottet, SDN Lundby

ANNONS