I dag kan i snitt bara 21 procent av dem i åldersgruppen 20 till 34 år köpa en enrumslägenhet i Sverige, vid en kontantinsats på 15 procent, skriver Larry Söder (KD).
I dag kan i snitt bara 21 procent av dem i åldersgruppen 20 till 34 år köpa en enrumslägenhet i Sverige, vid en kontantinsats på 15 procent, skriver Larry Söder (KD). Bild: Henrik Montgomery/TT

Nu vill vi bryta bostadskrisen bland ungdomar

De senaste åren har den socialdemokratiska regeringen ökat kraven vid bostadsköp. Det har förvärrat den redan svåra situationen för unga på bostadsmarknaden. Få har möjlighet att köpa ett boende och tvingas bo hos sina föräldrar. Nu vill vi bryta den här trenden, skriver Larry Söder (KD).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Rekordmånga unga bor hemma hos sina föräldrar trots att de egentligen skulle vilja flytta hemifrån. 280 000 är ofrivilligt hemmaboende enligt Hyresgästföreningen och att vara ”mambo” är nu den vanligaste boendeformen för en ung person.

Planer på att bilda familj eller börja ett nytt arbete i en annan stad kan inte bli verklighet utan får skjutas upp till en osäker morgondag. Kristdemokraterna ser ungas bostadskris medan den socialdemokratiska regeringen har ökat kraven vid bostadsköp. Två amorteringskrav har införts, lagstiftningen för hyreskontrakt har skärpts och kraftigt stigande bostadspriser har inneburit ett behov av en större kontantinsats. I dag kan i snitt bara 21 procent av dem i åldersgruppen 20 till 34 år köpa en enrumslägenhet i Sverige, vid en kontantinsats på 15 procent, enligt ekonomiprofessorn Lars EO Svensson.

ANNONS

Regeringen tittar på

Regeringen står handlingsförlamad inför denna alarmerande verklighet. Det ensidiga fokuset på byggandet av hyresrätter är ett ineffektivt sätt att lösa ungas boendesituation. Det är också en boendeform med dyrare kostnader över tid och de unga efterfrågar ett eget ägt boende.

Regeringen står handlingsförlamad inför denna alarmerande verklighet

Kristdemokraterna vill se politisk handling med särskilda reformer för förstagångsköpare. Startlån – där staten bistår med en del av kontantinsatsen – är ett effektivt verktyg för framför allt unga och personer med låga men stabila inkomster att ta steget till det ägda boendet. Lånet ges till dem som klarar bankens kreditkrav, som sedan amorteras tillbaka till staten. Norge har ett utvecklat system med startlån som ökat inträdet på bostadsmarknaden och bidragit till att 84 procent av norrmännen äger sin bostad.

Förmånligt bosparande

Vi vill, med stöd i beteendeekonomisk forskning, införa ett förmånligt bosparande som förval för alla unga med jobb mellan 18 och 34 år. Under de första 60 månaderna där personen tjänar 12 000 kronor eller mer per månad skulle ett skatteavdrag ingå och kompensera för en fast summa som avsätts till bosparande. Regeringen har hittills varit tyst i frågan. Men bostadsminister Per Bolund (MP) har – efter påtaglig kritik – på senare tid försiktigt öppnat för reformer. Vi kräver tydlighet i frågan och att regeringen sätter ned foten.

ANNONS

Vi kräver tydlighet i frågan och att regeringen sätter ned foten

Om bostadsministern tar sitt uppdrag på allvar bör han sjösätta reformer för eget ägt boende. Vi kristdemokrater står redo med en politik som på riktigt kan hjälpa Sveriges unga.

Larry Söder (KD), bostadspolitisk talesperson och vice ordförande i riksdagens civilutskott

ANNONS