Nu tar vi ett stort steg i det gröna samhällsbygget

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Att klimatet är vår tids stora ödesfråga råder det ingen tvekan om. Den senaste tidens nyhetsrapporteringar om översvämningar och stora oväder i Bangladesh, Indien och i den amerikanska delstaten Texas vittnar om allvaret. Med klimatkatastrofer på flera håll är det lätt att tappa hoppet och drabbas av klimatångest.

Det krävs kraftfulla åtgärder för att minska klimatförändringarna. På såväl lokal, nationell och global nivå krävs det politisk handlingskraft. Ansvar för att ta tag i vår tids stora ödesfråga vilar inte på någon annan långt inne i framtiden – ansvaret är vårt och det är nu som en grön omställning sker. Den omställningen innebär också möjligheter för Sverige och världen, utvecklar ekonomin, skapar jobb och bygger framtidsinriktade samhällen.

ANNONS

Internationellt ledarskap

Den budget som regeringen nu lägger på riksdagens bord visar på internationellt ledarskap för klimatet. Med Miljöpartiet i regering läggs det fram rekordsatsningar på miljö- och klimatområdet. Med statliga steg ökar vi farten i det gröna samhällsbygget och steg för steg kommer vi närmare målet om att bli världens första fossilfria välfärdsland.

Den sammantagna satsningen på miljö- och klimat uppgår till fem miljarder kronor. Vi storsatsar på rena hav och städar upp längst med Bohuskusten, på att minska industrins utsläpp, på att låta våra barn växa upp i levande och giftfria stadsmiljöer och på att skydda ovärderlig natur.

Att göra rätt för klimatet ska vara lätt. Vi gör det enklare för människor att resa fossilfritt och leva klimatsmart. Stödet för att sätta upp solceller på det egna hustaket utökas och det ska ges bättre möjligheter att ladda elfordon hemma. Dessutom blir det nu billigare att köpa elcykel, för att det ska vara enklare att välja cykeln i stället för bilen.

Bonus-malus-system

Det ska inte längre gå att rea ut klimatet. Därför införs ett bonus-malus-system, där utsläpparna är de som får betala mer och det blir billigare att välja den miljöbättre bilen. I framtiden vill vi också att det automatiskt ska gå att tanka mer miljövänligt. Det bränslebyte som nu genomförs, som innebär att bensinmackar runt om i landet ökar inblandningen av biodrivmedel, är ett steg på vägen dit. Dessutom ser vi äntligen till att flyget får stå för sina klimatkostnader.

ANNONS

Den gröna omställningen innebär inte bara stora miljö- och klimatvinster, den skapar också gröna jobb – såväl i storstad som på landsbygd. De gröna, enkla jobben som att sköta om våra naturreservat eller att röja sly utmed väg och järnväg är jobb som fler kan ta del av. Detta leder till att fler kan få ett arbete att gå till, framför allt de som står långt ifrån arbetsmarknaden idag. Vi är tydliga med att det gröna samhällsbygget ska byggas av och för människor i hela landet.

Mer än fördubblats

Efter tre år med en rödgrön regering har resurserna till miljö- och klimatåtgärder mer än fördubblats jämfört med när Alliansregeringen styrde. Vår klimatpolitik rankas nu som den överlägset bästa i EU, och sedan senaste valet har Sverige tagit ett internationellt klimatledarskap. Vårt mål är att fortsätta vara det moderna föregångsland som vi blivit, och vi vill ta mer plats på den internationella arenan. Sverige ska fortsätta visa ett grönt och feministiskt ledarskap. Det ska vara lätt att göra rätt och alla ska kunna vara med och bidra till ett grönt samhällsbygge. I budgeten som nu presenteras tar vi stora steg mot det målet.

Per Bolund (MP)

biträdande finansminister

ANNONS

Janine Alm Ericson (MP)

ekonomiskpolitisk talesperson

Ulf Kamne (MP)

kommunalråd Göteborg

Karin Pleijel (MP)

kommunalråd Göteborg

ANNONS