Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eftersom tiggeriförbuden framför allt kränker mänskliga rättigheter för romer från Rumänien och Bulgarien skulle fortsatta förbud vara en upprepning av historien där majoritetssamhället medvetet utsätter romer för människorättskränkningar, skriver debattörerna. Bild: Janerik Henriksson/TT
Eftersom tiggeriförbuden framför allt kränker mänskliga rättigheter för romer från Rumänien och Bulgarien skulle fortsatta förbud vara en upprepning av historien där majoritetssamhället medvetet utsätter romer för människorättskränkningar, skriver debattörerna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Nu står det klart - tiggeriförbuden kränker mänskliga rättigheter

Europadomstolen fällde nyligen Schweiz efter att en person som bad om hjälp för sin försörjning genom att tigga bötfälldes. Domen mot Schweiz motiverades av att boten mot kvinnan som bad om hjälp inte var förenlig med artikel 8 i Europa­konventionen om mänskliga rättigheter, det vill säga hennes rätt till skydd för privat- och familjelivet, skriver Soraya Post och Joakim Månsson Bengtsson (Fi)

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi i Feministiskt Initiativ och många människorättsorganisationer som verkar i Sverige har ända sedan tiggeriförbuden började föreslås argumenterat för att tiggeriförbud strider mot de mänskliga rättigheterna. Vi drev även denna fråga i EU-parlamentet och gentemot EU-kommissionen under föregående mandatperiod. Sverige som är ett medlemsland i EU har att rätta sig efter EU-rätten och Europakonventionen som är lag i Sverige. Tyvärr är det flera kommuner som beslutat om detta människorättskränkande förbud lokalt. Nu är det därför dags för bland andra Vellinge, Staffanstorp och Katrineholm att upphäva förbuden.

Utsätter romer för kränkningar

Vi hoppas innerligt att alla partier ska kunna enas i att de mänskliga rättigheterna ska respekteras och tillgodoses för alla människor. Skulle partierna som röstat för de lokala tiggeriförbuden inte upphäva desamma efter Europadomstolens beslut skulle det ge en signal av att allas lika värde inte gäller i nämnda kommuner. Eftersom tiggeriförbuden framför allt kränker mänskliga rättigheter för romer från Rumänien och Bulgarien skulle fortsatta förbud vara en upprepning av historien där majoritetssamhället medvetet utsätter romer för människorättskränkningar.

Ett förslag som istället skulle kunna föreslås lokalt av medborgare och politiker som på riktigt skulle stötta utsatta människor är att upprätta härbärgen. Ingen kan lämna arbetslösheten utan en plats att sova på. Det är inte värdigt att utsatta EU-medborgare ska jagas från skogsdunge till skogsdunge eller från parkeringsplats till parkeringsplats och avisas utan att kunna hänvisas någonstans.

Ett förslag som istället skulle kunna föreslås lokalt av medborgare och politiker som på riktigt skulle stötta utsatta människor är att upprätta härbärgen

De goda erfarenheterna av just att just härbärgen och den trygghet det innebär att veta var en kan sova, duscha, tvätta och äta gör att en kan planera för jobbsökande. Ett konkret exempel på hur en kommun kan gå tillväga är genom upprättandet av IOP-överenskommelser. Föreningen Hjälp tiggare i Lund tillsammans med Lunds Pastorat och Crossroads Lund ingick en IOP (Idéburet Offentligt Partnerskap) med Lunds kommun. På det viset öppnades Skånes första och enda året-runt härbärge där hemlösa EU-medborgare kunde erbjudas plats att sova under tre månader, utifrån EU:s fria rörlighet. Ett 20-tal personer fick under den tiden tillfälliga och fasta arbeten.

Kommunerna som har lokala tiggeriförbud behöver lära sig av sitt misstag, upphäva förbudsförslaget och istället bidra med politiska förslag som är rättighetsbaserade.

Soraya Post, tidigare Europaparlamentariker, Feministiskt Initiativ

Joakim Månsson Bengtsson, Socialpolitisk talesperson, Feministiskt Initiativ