Nu måste kyrkans vänstervridning bort

Till helgen avgår ärkebiskopen Antje Jackelén. Hon har varit en person som det stormat ordentligt kring. Hennes tid har präglats av politisering, splittring och sjunkande medlemsantal för svenska kyrkan. En kyrka lutad åt vänster står i konflikt med vad kyrkan en gång var och har gjort att högerväljare känt sig exkluderade. Nästa ärkebiskop behöver ändra på detta, skriver Julia Michanek, KDU.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Antje Jackelén tillträdde som första kvinnliga ärkebiskop 2013. Hon har i sin roll även gjort sig känd som en aktiv samhällsdebattör. I kristna rådet som är ett samarbetsorgan mellan de kristna kyrkorna i Sverige har ärkebiskopen flertalet gånger lyft fram sina synpunkter gällande sociala välfärdsfrågor som migration och klimat. I varje sådant utspel är det som om hennes ord är hämtade direkt ur Vänsterpartiet och Miljöpartiets partiprogram.

Den 9 januari 2016 genomfördes en intervju med Antje Jackelén i Sveriges Radio. Där kritiserar hon både hanteringen av flyktmottagandet och införandet av id-kontroller vid Sveriges södra gränser. I intervjun hänvisar hon till att Jesus inte skulle ha godkänt den svenska migrationspolitiken och pekar även på att Jesus själv var flykting.

ANNONS

Sågat av ärkebiskopen

Den 24 mars blev regeringens förslag om språkkrav och prov i samhällskunskap för medborgarskap sågat av ärkebiskopen och Svenska kyrkan. I en intervju med SVT utvecklar hon sitt resonemang och drar en slutsats att förslaget främst skulle drabba kvinnor. Det resonemanget kan vara svårt att förstå men Antje Jackelén väljer att inte utveckla det vidare.

Det här är bara två av många exempel på politiska utspel och ställningstagande som ärkebiskopen ägnat sig åt. Som vi kan se ovan är hennes ståndpunkt i migrationsfrågan lutad åt vänster. Det är på senare tid vänsterblocket som drivit på för en mer generös flyktingpolitik och att Sverige inte ska ställa särskilt höga krav på de människor som kommer hit. Med undantag för socialdemokraterna som på senare år tuffat till sig i migration och integrationspolitiken.

Borgerliga väljare och andra högerväljare känner sig inte längre välkomna eller inkluderade i den kyrkliga gemenskapen.

En politiserad kyrka som är lutad till vänster står i konflikt med det kyrkan en gång var. En folkkyrka som fanns där för en kristen gemenskap som var lätt att komma in i. Många upplever på senare år att den gemenskapen gått förlorad. Det är även en av anledningarna till att vi ser sjunkande medlemsantal för svenska kyrkan. Borgerliga väljare och andra högerväljare känner sig inte längre välkomna eller inkluderade i den kyrkliga gemenskapen. Av den anledningen väljer många att lämna svenska kyrkan och blir därmed andligt hemlösa.

ANNONS

Men snart tillträder den nya ärkebiskopen Martin Modéus. Min uppmaning till honom är att återgå till kyrkans huvudsakliga uppgifter. Att viga präster och diakoner, sprida kunskap och lära. Men framför allt att förvalta idétraditionen om folkkyrkan. Vi behöver framhäva vikten av att ha en kyrka åtskild från staten. En kyrka där gemenskapen formas av kristenheten, inte av identiteten som liberal, konservativ eller socialist.

Julia Michanek, KDU

ANNONS