Förvaltningen förespråkar frivillighet men när ingen frivillig finns ändras tonen och då kan det komma att bli tal om att ”arbetsgivaren leder och fördelar arbetet”. Kommer dessa förskollärare stanna kvar i staden eller kommer de flytta till kranskommunerna eller se sig om efter andra jobb? skriver debattörerna.
Förvaltningen förespråkar frivillighet men när ingen frivillig finns ändras tonen och då kan det komma att bli tal om att ”arbetsgivaren leder och fördelar arbetet”. Kommer dessa förskollärare stanna kvar i staden eller kommer de flytta till kranskommunerna eller se sig om efter andra jobb? skriver debattörerna. Bild: Gorm Kallestad

Nu får det vara nog - sluta nedmontera förskolan

I dag är det Förskolans dag, en dag när förskolans roll i utbildningsväsendet ska lyftas men istället har Förskoleförvaltningen nu tryckt på knappen för nedmontering av förskolan i Göteborg, skriver bland andra Pernilla Kjellberg från Lärarförbundet i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Sedan en tid tillbaka har det med tydlighet framgått att förskollärare är för dyra och en åtgärd för att nå budget i balans är att ersätta förskollärare med billigare arbetskraft. Medlemmarna ringer och är oroade - förskollärare som slutar ersätts inte av nya och de långa raderna med utannonserade tjänster har krympt avsevärt, i praktiken finns de inte alls i dagsläget. Vart ska alla nyutexaminerade förskollärare ta vägen? Förvaltningen ger små ekonomiska resurser vilket innebär att rektor varken har råd att anställa nyexaminerade förskollärare eller behålla de man har.

Tonen ändras

Arbetsgivaren är dessutom i full gång med att förflytta våra medlemmar till förskolor där det är gynnsammare budget. De börjar med en vänlig öppen fråga – skulle du kunna tänka dig att arbeta någon annanstans i staden? Förvaltningen förespråkar frivillighet men när ingen frivillig finns ändras tonen och då kan det komma att bli tal om att ”arbetsgivaren leder och fördelar arbetet”. Kommer dessa förskollärare stanna kvar i staden eller kommer de flytta till kranskommunerna eller se sig om efter andra jobb?

ANNONS

Göteborg Stad påstår sig vara en attraktiv arbetsgivare men verkligheten för de anställda är en helt annan. Att handskas ovarsamt med förskollärare, i ett land där det är brist på förskollärare är förödande inte bara ur ett arbetsmiljöperspektiv utan även från ett samhällsperspektiv. Ska Sverige stå sig som en kunskapsnation måste grunden läggas rätt. En bra grund ger bra måluppfyllelse vidare i skolan – hur kommer det se ut om några år? Vi måste tänka framåt. Vi måste tänka längre än här och nu. Förskolan är barnens första skola.

Anställ fler förskollärare

Förvaltningen vill ha en likvärdig förskola. Lärarförbundet vill också ha en likvärdig förskola. Med gemensamma krafter måste vi arbeta för att göra förskolläraryrket attraktivt och med goda villkor. Förvaltningen behöver anställa fler förskollärare. Vi måste påverka nämndpolitiker om betydelse av att öka förskollärartätheten, vilket innebär en högre kvalité i förskolan. En likvärdighet förskola med kvalité måste få kosta.

Lärarförbundet gick med öppna ögon och gott mod in i arbetet med den nya förvaltningen. Med framtidstro. Ögonen är fortfarande öppna men vi gillar inte det vi ser. Aldrig hade vi kunnat ana att våra medlemmar skulle känna sig så utsatta, oroliga och arga. Missnöjet växer och det är befogat.

Pernilla Kjellberg Lärarförbundet Göteborg

ANNONS

Helena Lückner Lärarförbundet Göteborg

Snezana Babic Eriksson Lärarförbundet Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS