Tanken med ett internationellt center är att på en och samma plats samla de funktioner och företrädare internationellt rekryterad kompetens behöver komma i kontakt med när man anländer till staden, skriver Anders Sundberg (M) och Anders Svensson (M).
Tanken med ett internationellt center är att på en och samma plats samla de funktioner och företrädare internationellt rekryterad kompetens behöver komma i kontakt med när man anländer till staden, skriver Anders Sundberg (M) och Anders Svensson (M). Bild: Emil Langvad/TT

Nu behövs samordning för att behålla den nya arbetskraften

För att klara stadens framtida kompetensförsörjning behöver Göteborg ett internationellt center för att rekrytera utbildad arbetskraft. Det finns redan i flera storstäder i Europa men Sverige släpar efter. Men Göteborg ligger i startgroparna och kan redan i slutet av året ha en pilot på plats, skriver Anders Svensson (M) och Anders Sundberg (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Vi står inför en växande utmaning kring kompetensförsörjningen. Det gäller såväl privat som offentlig sektor. Enligt arbetsförmedlingens prognos förväntas ett underskott på utbildad arbetskraft om cirka 100 000 människor om fem år. Göteborg lever inte i ett vakuum utan är en del av en global arbetsmarknad. I ett sådant läge behöver staden vidta åtgärder för att klara den framtida kompetensförsörjningen.

Göteborg är Sveriges port mot världen och här finns stora företag som Volvo, Ericsson, Astra Zeneca och SKF

Göteborg är Sveriges port mot världen och här finns stora företag som Volvo, Ericsson, Astra Zeneca och SKF. Men här finns också stora offentliga arbetsgivare som exempelvis Göteborgs stad. Gemensamt för både näringslivet och den offentliga sektorn är att man delar utmaningen med att hitta utbildad arbetskraft redan i dag. Blickar man framåt pekar allt mot att utmaningen blir ännu större. Att något behöver göras är uppenbart.

ANNONS

Behöver ett organiserat mottagande

Men det handlar inte bara om att rekrytera ”ny” internationell utbildad arbetskraft utan också om hur vi tar emot dem som redan i dag kommer hit.

År 2017 kom det drygt 12 000 människor till Göteborgsregionen, exklusive dem som kom hit av asyl- eller flyktingskäl. Det främsta kända skälet till att de kom hit var i egenskap av medföljande. Vilket mottagande fick de? Lyckades de på egen hand hitta rätt bland statliga och kommunala myndigheter, rådgivare och servicekontor eller tröttnade de, tog med sin respektive och lämnade Göteborg? Vi vet inte, men vi vet att vi inte har råd att förlora kompetent arbetskraft.

Vi vet att vi inte har råd att förlora kompetent arbetskraft

I andra storstäder i Europa har man insett detta och börjat bygga upp internationella center med syfte att rekrytera och tillvarata internationell kompetens från världens alla hörn. Helsingfors, Tallinn, Amsterdam och Köpenhamn är några exempel i vår närhet. I Stockholm har företrädare för kommunen sagt att man planerar göra det nästa år.

I Göteborg har arbetet redan börjat som en naturlig fortsättning på Move to Gothenburg, ett gemensamt initiativ mellan såväl näringsliv som offentliga sektorn med syftet att skapa en plattform för att rekrytera folk till Göteborg. Redan i slutet av året (2019) kan en första pilot vara på plats.

ANNONS

Samla rådgivningen

Tanken med ett internationellt center är att på en och samma plats samla de funktioner och företrädare internationellt rekryterad kompetens behöver komma i kontakt med när man anländer till staden. Det handlar om funktioner som folkbokföring, migrationsrådgivning, servicerådgivning, arbetsförmedlare, studie- och yrkesvägledare, rådgivning för företag, privat service från exempelvis bank och kommunal verksamhet såsom fritidsverksamhet, förskola, skola, boende med mera. Listan kan göras lång.

Syftet är dels att visa att man är öppen för internationell kompetens och dels att ge den internationella målgruppen ett friktionsfritt mottagande och bra service för att integreras i samhället.

Stora risker om vi inte lyckas

Frågan om att såväl rekrytera som tillvarata internationell kompetens av utbildad arbetskraft är helt avgörande för vår framtid. Om inte näringslivet eller den offentliga sektorn förmår rekrytera efterfrågad kompetens riskerar vi att förlora företag till utlandet och få en havererad offentlig sektor och välfärd. Den risken vill vi inte ta. Ett internationellt center löser inte allt men det är ett steg på vägen framåt i att locka kompetent arbetskraft till Göteborgsregionen.

Ett internationellt center löser inte allt men det är ett steg på vägen framåt i att locka kompetent arbetskraft till Göteborgsregionen

Den pilot som nu är på väg att starta, den första av sitt slag i Sverige, tror vi kommer bidra till att göra Göteborg till en ännu mer attraktiv stad som ligger i framkant när det gäller att locka internationell kompetens till oss. Det förtjänar Göteborg.

ANNONS

Anders Svensson (M), ordförande Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning (NAV)

Anders Sundberg (M), ordförande Business Region Göteborg (BRG)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS