Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att investera i fossil infrastruktur, att investera i ökade utsläpp, är fel väg att gå. Framtiden är fossilfri, skriver Aida Badeli och David Ling, Grön Ungdom.  Bild: Grön ungdom, Lasse Edwartz
Att investera i fossil infrastruktur, att investera i ökade utsläpp, är fel väg att gå. Framtiden är fossilfri, skriver Aida Badeli och David Ling, Grön Ungdom. Bild: Grön ungdom, Lasse Edwartz

Nu är det hög tid att vi stoppar Preemraffs fossila planer

När oljebolag vill bygga ut sina raffinaderier och öka sina utsläppen så måste politiker orka säga ifrån. Politiken måste bli grönare, modigare och mer radikal om vi ska rädda klimatet. Det är vi som är framtiden och vi tänker aldrig acceptera att den tas ifrån oss, skriver David Ling och Aida Badeli, Grön Ungdom.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att satsa miljarder på att bygga ut den fossila industrin, samtidigt som vi vet att vi måste halvera utsläppen till år 2030 för att ligga i linje med Parisavtalet, går inte ihop. Tidigare har Preems egna beräkningar varit att utsläppen kommer att öka med 1,7 miljoner ton koldioxid per år, men nyligen presenterade de nya lägre beräkningar. Faktum kvarstår: att investera i fossil infrastruktur, att investera i ökade utsläpp, är fel väg att gå. Framtiden är fossilfri.

Vi har inte tid att gulla med dem som satt oss i en klimatkris

I stället för att investera miljarder i förra millenniets teknik måste oljebolagen avvecklas. Oljebolagen har länge vetat vad konsekvenserna blir med ständigt ökade utsläpp – man har mörkat och hemlighållit forskningsresultat som kunnat påverka den egna verksamheten negativt. Vi har inte tid att gulla med dem som satt oss i en klimatkris. Oljebolagen har vetat om att deras verksamhet är dömd och har haft alla möjligheter att ställa om. Att man struntat i det kan inte vara någon annans ansvar.

Politiken måste ta sitt ansvar

Eftersom oljebolagen inte visar någon vilja att investera bort de fossila bränslena måste politiken ta ett större ansvar än i dag. Vi behöver en offensiv politik för att minska bilismen och transporterna på väg. Det handlar både om att kraftigt bygga ut järnvägen med höghastighetsbanor och än större satsningar på underhåll av befintlig räls, men det handlar också om att straffa ut bilismen och särskilt de fossila bränslena. Utsläpp måste kosta. Riktigt mycket.

Om vi ska ha en chans att rädda världen så måste vi ha modiga politiker som vågar fatta tuffa beslut

Regeringen beslutade i augusti att regeringen ska göra en prövning av utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi i Lysekil, i stället för att lämna beslutet till Mark- och miljööverdomstolen. Det är en viktig grön seger. Om vi ska ha en chans att rädda världen så måste vi ha modiga politiker som vågar fatta tuffa beslut. Vi måste ha politiker som vågar ta ansvar för väljare som inte kan ställa dem till svars.

Handlar om prioriteringar

Samtidigt i en intervju i Expressen ger Ulf Kristersson (M) sken av att utbyggnaden i Lysekil framför allt handlar om att öka produktionen av förnybara drivmedel. Det är kort sagt helt fel. Och det är faktiskt helt absurt att en statsministerkandidat i Sverige kan vara så ogenerat okunnig om en fråga som så tydligt handlar om klimatkrisen. För Moderaterna är det ofta viktigt att framhålla att det råder samsyn om klimatpolitiken: man står bakom Parisavtalet och röstade för klimatlagen. Men när det väl kommer till kritan prioriterar Moderaterna aldrig framtiden.

När det väl kommer till kritan prioriterar Moderaterna aldrig framtiden

Det är vi gröna som gör den prioriteringen. Det är vi gröna som har svaren på frågorna som kommer att dominera det här århundradet. Vi har redan gjort en enorm skillnad i regering. Nyligen kom till exempel nyheten om att fossilgasterminalen i Göteborg inte kopplas till gasnätet i Västsverige. Vi stoppade fossilgasfällan. Nu ska vi stoppa Preemraff.

Vi kommer aldrig sluta kämpa mot investeringar i föråldrad teknik. Och vi kommer aldrig sluta kämpa för rättvisa och solidaritet. Nu är tiden för alla som talat sig varma för grön omställning och hållbarhet att på riktigt bekänna färg. I dag demonstrerar vi mot Preemraff i Lysekil.

David Ling, språkrör Grön Ungdom

Aida Badeli, språkrör Grön Ungdom