Ni vilseleder om Skanstorget

Visst förtjänar Skanstorget något bättre än dagens parkeringsplats. Men vi delar inte i Skanstorgets Strategigrupp med fleras fundamentalistiska bevarandeinriktning. Tyvärr nedlåter ni er också till att sprida vilseledande information, skriver Yimby Göteborg.

ANNONS

Replik

Skanstorget, 11/10

Stadsbyggnadskontorets utredning om Skanstorget landade 2009 i att utveckling med bostäder var möjligt. År 2014 var ett programförslag färdigt där 40 bostäder, ett underjordiskt garage i två våningar och en väl tilltagen ”piazza” föreslogs.

Vi kritiserade då den stora torgytan. Stora vindpinade ytor upplevs generellt som ödsliga medan mer intima platser upplevs som omfamnande, levande och trygga. Det är också vad stadsplaneringens nestor Jan Gehl framhåller i boken Städer för människor: ”Se alltid till att ha för lite utrymme!”.

Genomförbar inriktning

Fastighetskontoret konstaterade att förslaget inte bar sig ekonomiskt. Därför togs år 2016 initiativ till en inriktning som är genomförbar; torg- och park-ytor av mer lämplig storlek och ett nytt kvarter med 200 bostäder, verksamheter samt en förskola. En enhällig byggnadsnämnd beslutade förra året att ge ett positivt planbesked för start 2020.

ANNONS

Under 2018 genomfördes en markanvisningstävling där tio bidrag kom in. En unik ingrediens är att det nu är göteborgarna som avgör vilket av de tre återstående förlagen som vinner tävlingen.

Det är glädjande att det nu finns tre genomförbara förslag som kan ersätta parkeringsytorna. Nyckeln är en blandning av torgyta, parkyta, bostäder, restauranger, kaféer och förskola. Bevarandeaspekter tas med i form av siktlinjer mot Skansen Kronan och anpassning till omgivande struktur och bebyggelse.

Det är i detta läge tråkigt att Skanstorgets Strategigrupp med flera använder oärliga metoder för att skapa opinion mot planerna.

Det är i detta läge tråkigt att Skanstorgets Strategigrupp med flera använder oärliga metoder för att skapa opinion mot planerna. Restauranganställda i området vittnar om vilseledande information. En skrivelse med en skiss på en anskrämlig byggnad på Skanstorget har tagits fram av strategigruppen som antyder att detta är ett av tävlingsförslagen.

Skanstorgets Strategigrupp tar till brösttoner och menar att omröstningen är skendemokrati eftersom ett bevarandealternativ saknas. Men den frågan har redan behandlats av den representativa demokratin. Våra folkvalda har enhälligt tagit beslutet om hur platsen ska utvecklas. Det direktdemokratiska inslaget handlar nu om ett val mellan tre genomförbara förslag.

Göteborgare! Tyck till och rösta innan 23 oktober.

Pär Johansson, Jesper Hallén, Tove Krabo

samordnare Yimby Göteborg

Patrik Höstmad

f d samordnare Yimby Göteborg

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS