Det är hög tid att samhället börjar agera mot högerextremismens framfart. Sverige har redan väl utvecklade lagar och ett rättsväsende med kapacitet att agera. Det är dags att de verktygen börjar tillämpas, skriver debattörerna.
Det är hög tid att samhället börjar agera mot högerextremismens framfart. Sverige har redan väl utvecklade lagar och ett rättsväsende med kapacitet att agera. Det är dags att de verktygen börjar tillämpas, skriver debattörerna. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Nazismen är inget avlägset hot – det är på riktigt här och nu

Trycket från nazismen ökar och går ut över RFSL:s verksamheter. Allt mer tid och pengar måste läggas på säkerhetsarbete samtidigt som våra ekonomiska resurser från kommuner och regionen minskar. Nu måste politiken och rättsväsendet svara upp för att skydda demokratin och värna mänskliga rättigheter, skriver bland andra Andreas Hernbo, RFSL Göteborg

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

RFSL har för först gången ställt in sin medverkan i Almedalsveckan på grund av hot från nazister. Men hoten är inte begränsade till Visby eller till en vecka om året. RFSL och andra HBTQ-organisationer verkar konstant under hot från nazister. Det är inget nytt. Det nya är att det sker oftare och tar sig mer allvarliga uttryck. Stiftelsen Expo, som kartlägger den högerextrema rörelsen, visar att antalet vit makt-aktiviteter i Sverige har fördubblats de senaste tio åren och gjorde en ny toppnotering 2018 med 3 983 aktiviteter. Vi är inte förskonade från det här i Västra Götaland.

En natt i mars utsattes RFSL och HBTQ-organisationer i fem västsvenska städer för ett koordinerat attentat. Nazister spärrade av ingångarna till våra lokaler med kedjor, band och klistermärken med nazistsymboler och orden ”krossa homolobbyn”. Med detta fick vi också brev med flera hot och ett klargörande om att vi ska ”ställas till svars för brott mot folket”.

ANNONS

Säkerhetsarbetet ökar

Nazismen är organiserad och vi är en av deras främsta måltavlor. Det stoppar inte vårt arbete. Arbetet med att stärka HBTQ-personers livsvillkor fortsätter, men hotbilden påverkar våra resurser. Vi behöver lägga mer tid och pengar på säkerhetsarbete och att anpassa våra verksamheter därefter.

Vi behöver fundera mer på vilken verksamhet som vi kan informera om öppet, hur vi ser till att våra medlemmar inte rör sig ensamma och hur vi har kontroll över vilka som är i våra lokaler. RFSL har till exempel slutat utannonsera var vi har våra konferenser. Vi informerar inte ens deltagarna om den exakta platsen för vår verksamhet förrän strax innan den börjar. Risken att nazister dyker upp är annars stor, precis som de gjorde på vår senaste kongress i Skövde.

Att låsa in oss och barrikadera dörrarna är inte att värna om vårt demokratiska utrymme

När kongressen var slut åkte deltagarna hem. Kvar på platsen fanns hoten och RFSL Skaraborg ensamt.

Samtidigt som hotet från nazisterna ökar så minskar våra ekonomiska resurser från kommuner och regionen. Dessutom ökar kraven på vår administration utan att vi kompenseras för det.

Otillräckligt stöd

Samhällets insatser för att stötta oss i vårt säkerhetsarbete missriktas och blir otillräckligt. Staten delar sedan förra året ut bidrag till organisationer som löper hög risk för att utsättas för våld, hot eller trakasserier. Tyvärr är det bidraget helt inriktat på att utrusta lokaler med säkerhetsdörrar och galler.

ANNONS

Det vi behöver är resurser för att förbättra säkerhetsarbetet. En viktig del av det är att lära oss mer om och folkbilda kring de nya riskerna vi står inför. RFSL Göteborg har till exempel redan galler, porttelefoner och flera dörrar in till sin verksamhet. Att låsa in oss och barrikadera dörrarna är inte att värna om vårt demokratiska utrymme.

Det är hög tid att samhället börjar agera mot högerextremismens framfart. Sverige har redan väl utvecklade lagar och ett rättsväsende med kapacitet att agera. Det är dags att de verktygen börjar tillämpas. Vi kan inte tillåta högerextrem organisering som inskränker vår demokrati.

Demokratins frontlinje

Vi och andra organisationer som arbetar för stärkta mänskliga rättigheter och minoritetsskydd är demokratins frontlinje. Det är vi som blir utsatta först. Vi har inget annat val än att förhålla oss till de hot, våld och de trakasserier som vi utsätts för. Men alla dem som vi delar det här samhället med borde aktivt börja fundera över vad som händer om inte de högerextrema krafterna motas. De är ett hot mot vår demokrati och har en uttalad agenda om att störta vår samhällsordning.

I ett träd hängde en docka i människostorlek, i en snara med en svart huva över huvudet, en prideflagga i ena handen och en skylt hängande över dockans axlar. På skylten stod ordet ”pedofil” i stora, svarta bokstäver.

RFSL Sjuhärad arrangerade Tranemo Pride som var en av regionens första pridefestivaler för i år. Nazister markerade sin närvaro. Över infarterna till Tranemo hängde banderoller med texten ”Krossa Homolobbyn”. I ett träd hängde en docka i människostorlek, i en snara med en svart huva över huvudet, en prideflagga i ena handen och en skylt hängande över dockans axlar. På skylten stod ordet ”pedofil” i stora, svarta bokstäver. En festival för att skapa en rimligare kommun för alla att bo i möttes av hot – och Tranemo Pride är inte ensamma om detta.

ANNONS

Vi kan inte tystas

Vi i RFSL fortsätter att bedriva våra verksamheter. Historien visar tydligt att hot som dessa inte kan tysta oss. Men HBTQ-aktivister kan inte stå ensamma i kampen mot nazismen. För att kunna fortsätta bidra till att Västra Götaland blir en bättre region att vara i för alla oavsett kön eller sexuell läggning så behöver vi samhällets stöd. Vi behöver deltagande och uppskattning i den offentliga verksamhet som vi arrangerar, vi behöver en trygg dialog med och aktiva ingrepp från rättsväsendet, vi behöver ökat stöd från politiken och vi behöver att medmänniskor står upp mot nazism, rasism, transfobi och homofobi i kommentarsfälten, i fikarummen, på krogen och på gatan.

Detta är inte enbart ett problem för dem som är normbrytare, för dem som sticker ut eller för dem som höjer sina röster. När nazismen växer är det ett hot mot vår demokrati. Det berör oss alla.

Andreas Hernbo

ordförande RFSL Göteborg

Stina Nilss

ordförande RFSL Sjuhärad

Markus Pettersson

ordförande RFSL Skaraborg

Det är hög tid att samhället börjar agera mot högerextremismens framfart. Sverige har redan väl utvecklade lagar och ett rättsväsende med kapacitet att agera. Det är dags att de verktygen börjar tillämpas.

ANNONS