Henrik Ripa (M), ordförande Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Henrik Ripa (M), ordförande Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Närmare 100 nya vårdplatser på SU redan i år

För att råda bot på de bekymmer vi ser inom sjukvården krävs en sansad och nyanserad diskussion. Många förbättringar har redan gjorts och fler är på väg, bland annat cirka 100 nya vårdplatser på SU under 2019, skriver Henrik Ripa (M).

ANNONS

Replik, Vårdkrisen, 2/3

Fler vårdplatser är en viktig del i att förbättra vården, precis som Sveriges Läkarförbunds ordförande Heidi Stensmyren, vice ordförande Karin Båtelsson samt Fanny Nilsson mycket riktigt påpekar i två olika debattartiklar. Därför ser jag fram emot att det kommer att tillföras nästan 100 vårdplatser på Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) under 2019.

Men viktigt att komma ihåg är också patienten. Jag är stolt över att SU och Västra Götalandsregionen har ett pågående arbete med att identifiera var flaskhalsarna är och då inte bara vårdplatser, utan även var i vårdkedjan vi kan finna förbättringar och förbättra vården och öka tillgängligheten för patienten.

ANNONS

Jämfört med andra länder står vi oss väl avseende tillgången på läkare och sjuksköterskor

Sveriges Läkarförbund föreslår fler specialister i öppenvården vilket är precis vad vi i Västra Götalandsregionen arbetar för i omställningen av vården där vi utvecklar och stärker den nära vården. Detta för att öka tillgängligheten och kvaliteten.

Tar orimlig arbetsbörda på största allvar

Det är fler medarbetare än någonsin som är stolta över att arbeta i Västra Götalandsregionen och som kan rekommendera regionen som arbetsgivare. Det är en positiv signal om att de insatser som görs faktiskt gör skillnad. Samtidigt vittnar medarbetare om att man inte hinner med och har en orimlig arbetsbörda. Detta tar jag som ordförande för Sahlgrenska Universitetssjukhuset på största allvar.

Vi tror att lösningen är att använda de resurser vi har på bästa sätt, avlasta arbetsuppgifter och låta alla duktiga medarbetare göra det de är bäst på.

Förutom kraftiga ekonomiska förstärkningar av sjukvården har vi i Grönblå samverkan öronmärkt satsningar destinerade direkt till medarbetarna. Satsningen på betald specialistutbildning för sjuksköterskor har utökats och det är ett prioriterat område att premiera befintliga medarbetare. Beslut har tagits kopplade till löneökningstakten till exempel genom fler modeller för lönekarriär. Antalet AT-block har ökat och arbete pågår avseende arbetstider och uppgiftsväxling. Vi har ökat möjligheterna till kompetensutveckling och förbättrat ersättningarna och premierar dem som arbetar obekväma tider med en fördubbling av OB-natt och en ökning av OB-helg med 50 procent.

Bättre resursanvändning

För att råda bot på de bekymmer vi ser inom sjukvården krävs en sansad och nyanserad diskussion. Jämfört med andra länder står vi oss väl avseende tillgången på läkare och sjuksköterskor. Vi tror att lösningen är att använda de resurser vi har på bästa sätt, avlasta arbetsuppgifter och låta alla duktiga medarbetare göra det de är bäst på. En bättre arbetsmiljö kräver flera insatser under lång tid.

ANNONS

Jag är dock på intet sätt nöjd, och välkomnar de förslag som Sveriges Läkarförbund föreslår i sin artikel. Jag instämmer i att det kommer krävas ytterligare insatser för att förbättra för både patienter och medarbetare.

Henrik Ripa (M)

ordförande Sahlgrenska universitetssjukhuset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS