Det är en villfarelse att påstå att de vilda djuren är tillräckligt skyddade bara för att de nämns i några generella paragrafer i jaktlagen. Sverige är anmält till EU-domstolen sedan 2011 för överträdelse mot Art- och Habitatdirektivet, gällande den omfattande licensjakten på varg, skriver debattörerna.
Det är en villfarelse att påstå att de vilda djuren är tillräckligt skyddade bara för att de nämns i några generella paragrafer i jaktlagen. Sverige är anmält till EU-domstolen sedan 2011 för överträdelse mot Art- och Habitatdirektivet, gällande den omfattande licensjakten på varg, skriver debattörerna. Bild: MIKAEL FRITZON / TT

Människor ska inte få döda djur bara för det egna nöjets skull

Vi var i vår debattartikel tydliga i att vi inte riktar oss mot jakt för husbehov, eftersök och andra former av ansvarsfull jakt. Vi förutsätter att den är ett nöje för jägarna, precis som Jens Gustafsson menar, skriver tolv djurrättsdebattörer.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

3/11 Vi borde tacka jägarna för att de tycker att det är roligt att jaga

26/11 Att dela ut priser till den som skjuter flest djur är inte viltvård

Det finns dock ett antal företeelser inom svensk jakt som är allt annat än ansvarsfulla: fällfångst, jakt med snaror, grytjakt, jakt med levande lockfågel, jakttider under parnings- och häckningstider, hundträning på djur med medföljande ungar samt på harar och rävar som utöver stressen förlorar sina fettreserver inför vintern och riskerar svält, ”slottsjakt” där man skjuter gräsänder och fasaner för att det är kul och jakttävlingar.

ANNONS

Vi hävdar bestämt att människan inte får ta sig friheten att döda djur bara för att det är spännande eller kul. Jakten måste också ske på ett sätt som inte orsakar onödigt lidande och stress för djuren.

Det är en villfarelse att påstå att de vilda djuren är tillräckligt skyddade bara för att de nämns i några generella paragrafer i jaktlagen. Sverige är anmält till EU-domstolen sedan 2011 för överträdelse mot Art- och Habitatdirektivet, gällande den omfattande licensjakten på varg. Det finns ett flertal skyddade arter som jagas där Sverige bryter mot EU:s direktiv, till exempel lodjuret.

Provocerande retorik

Att skriva om faktafel är tyvärr vanligt i repliker från jägarförbunden. De saknar själva i regel referenser och evidens men innehåller ofta en onödigt provocerande retorik. Att ifrågasätta skribenternas kunskap är inte bara ihåligt och ohövligt, det är dessvärre också signifikativt för dialogen mellan jägarförbund och naturintresset. Jägarförbunden utgår ifrån djuren som en resurs att jaga. Det är en antropocentrisk syn som riskerar långtgående konsekvenser för våra vilda djur.

FN:s forskarpanel för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, IPBES, identifierar fem primära orsaker till förlusten av biologisk mångfald i sin senaste rapport. Exploatering (dit jakt tillhör) är den andra största orsaken efter habitatförändringar. Artkrisen är även det fjärde största hotet mot mänskliga samhällen enligt World Economic Forum på tio års sikt, efter tre klimatrelaterade hot.

ANNONS

Om jägarna öppnade sig för en dialog med dessa skulle vi tillsammans kunna vända den artkris och förlust av biologisk mångfald som vi befinner oss i

Påståendet att jakten ”bidrar till balans i ett ekosystem som är kraftigt påverkat av människan” står i direkt motsatsförhållande till faktumet att 127 däggdjur och fåglar är rödlistade, där ett antal jagas årligen. Det är just främjandet av jakt som behöver tyglas och regleras för att handla om matinskaffande och samhällsnytta och inte som ren underhållning.

Naturintressets medlemmar innefattar över 600 000 personer i Sverige och besitter en enorm kunskap. Om jägarna öppnade sig för en dialog med dessa skulle vi tillsammans kunna vända den artkris och förlust av biologisk mångfald som vi befinner oss i.

Misha Istratov, samhällsdebattör, oberoende ambassadör för djur och natur

Magnus Orrebrant, ordförande Rovdjursföreningen

Yvonne Öhman, ordförande Nordulv

Hans Ring, nestor vid Naturfotograferna

Johanna Parikka Altenstedt, grundare Djurens Röst i Sverige

Linda Devine, sakkunnig Svenska Djurskyddsföreningen

Anna Lundvall, sakkunnig Djurskyddet Sverige

Johan Beck-Friis, legitimerad veterinär

Douglas ”Dogge” León, artist

John Alvbåge, tidigare landslagsmålvakt för Sverige

Gurgin Bakircioglu, opinionsbildare

Rebecka Le Moine, riksdagsledamot

ANNONS