Om hantverk och teater skulle få ett barn skulle det vara cosplay. Det är den ultimata kombinationen av dessa två, skriver debattören.
Om hantverk och teater skulle få ett barn skulle det vara cosplay. Det är den ultimata kombinationen av dessa två, skriver debattören. Bild: Anders Ylander

MUF vill strypa ungdomars engagemang

Studieförbunden är en viktig del av svensk demokratiskola och en förutsättning för ungas tillgång till en betydelsefull fritid. MUF anser att stöden kan ersättas av blanka skattesänkningar. En sådan utveckling hade varit förödande för ungas möjlighet att engagera sig i sin hobby, skriver Max Horttanainen, förbundsordförande Sverok

ANNONS
|

Att MUF vill strypa en av de få möjligheter för unga att ta del av föreningslivet är inget annat än världsfrånvänt. Studieförbunden är en av nyckelspelarna i att skapa en meningsfull fritid för alla. De tillgängliggör engagemang och är en viktig väg in i föreningslivet. Många delar av föreningslivet är kostsam, där cosplay är en av dem. Det handlar om att kunna köpa tyger, färger och andra material som krävs för att kunna skapa sin kostym. Folkbildningen öppnar dörren för engagemang för alla i samhället, vilket MUF inte verkar förstå. Studieförbunden möjliggör för de i samhället som idag står utanför föreningslivet att få komma in i värmen.

ANNONS

Ultimat kombination

Om hantverk och teater skulle få ett barn skulle det vara cosplay. Det är den ultimata kombinationen av dessa två. Krydda detta med att det skapar engagemang och tillhörighet för många unga, speciellt de som vanligtvis inte känner sig hemma i traditionella hemslöjdsföreningar som samlar många äldre.

Det är bedrövligt att MUF inte ser hela bilden. Att de inte förstår att engagemang ofta leder till något mer. De om några borde förstå att statliga bidrag möjliggör fördjupat engagemang, eftersom de själva bedriver stora delar av sin verksamhet på det sättet. Det handlar om att se bidragen från studieförbunden som en långsiktig investering i ungdomars fritid och liv, det är dumt att vara så kortsiktig i sitt tänk.

För Sveroks medlemmar möjliggör studieförbunden att våra föreningar kan utvecklas, köpa in det material som krävs för att fler ska kunna ta del av föreningens verksamhet och lära sig om hur en förening fungerar. Studieförbunden är alltså inte bara ett sätt för att våra föreningar ska kunna köpa in utrustning, utan även för att dess unga medlemmar ska ha roligt tillsammans, lära sig om demokrati, och utvecklas som individer. Studieförbunden behöver bredda sina perspektiv och organisera fler, inte strypa engagemanget så som MUF anser. En skattesänkning möjliggör inte organisering för de som redan idag har ekonomiska svårigheter.

ANNONS

Cosplay och resten av spelhobbyn har en betydande roll i ungdomars vardag. Möjligheten att skapa en förening eller en cosplaygrupp kan vara avgörande för att ungdomar ska få ett sammanhang där de trivs och utvecklas.

Cosplay och resten av spelhobbyn har en betydande roll i ungdomars vardag. Möjligheten att skapa en förening eller en cosplaygrupp kan vara avgörande för att ungdomar ska få ett sammanhang där de trivs och utvecklas. Föreningslivet ska inte bara vara till för de som kan betala, utan för varje person som vill hitta en gemenskap tillsammans med likasinnade.

I ett samhälle idag där spel och spelhobbyn har en så stor betydande roll för unga och något som alla kan ta del av, finner Sverok det oerhört märkligt att MUF vill utesluta ungdomar från den organisering som finns idag. För det är vad som kommer att ske. Bara de som kan betala får vara med, och det är tyvärr inte den verklighet som vi lever i.

Max Horttanainen, förbundsordförande Sverok

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS