Claes Westberg (VV), partiledare Vägvalet
Claes Westberg (VV), partiledare Vägvalet

MP:s trovärdighet i p-frågor är besvärande låg

Trovärdigheten i Henrik Muncks (MP) resonemang om p-platser, p-garage, boendeparkeringar och taxor är besvärande låg. Det är viktigt att hålla sig till sanningen i dessa frågor, skriver Claes Westberg (VV) och Håkan Andersson (VV).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

Bilstaden Göteborg, 11/1

Henrik Munck (MP) pekar på tomma parkeringsplatser på Heden som bevis för att det finns tillräckligt med p-platser i Göteborg. Sanningen är ju att under MP-styret har p-avgifterna höjts där med flera hundra procent. Förr kunde man också stå gratis där nattetid och på söndagar. Att de kvarvarande p-platserna inte utnyttjas till 100 procent bör därför ses som ett tecken på att folk tycker att de är för dyra.

Får Svartepetter

I en fri marknad skulle minskad efterfrågan leda till sänkta priser, men kommunen har mer eller mindre monopol på parkeringar. Därför kan Munck kalla prisnivåerna för ”subventionerade” och höja dem ännu mer efter behag. Varje gång kommunala Parkeringsbolaget höjer taxorna, kan de privata aktörerna höja till motsvarande nivåer. Alla politiker från Munck till Moderaterna i bolagets styrelse blir nöjda, kvar står dock medborgarna med Svartepetter och får betala notan. 2016 övertaxerade Parkeringsbolaget stadens medborgare genom att redovisa en vinst på 274 miljoner kronor efter finansiella poster.

ANNONS

Bättre för vem?

Munck menar vidare att det vore bättre om boendeparkeringarna i stället flyttade in i parkeringshus. Bättre för vem? Inte för medborgarna i alla fall, vilka kommer att tvingas betala minst dubbelt – kanske tredubbelt – så hög månadstaxa. Att dessa p-hus inte är byggda än är ju också en något besvärande omständighet för trovärdigheten i Muncks resonemang.

Och eftersom Munck anser det viktigt att hålla sig till sanningen när parkeringsfrågor diskuteras, så är det på sin plats att påminna om alla de p-platser som redan försvunnit under de rödgrönas styre det senaste decenniet. Och efter att Ulf Kamne (MP) i GP 22/11 2016 påstod att det finns ”onödiga parkeringsplatser” i Göteborg, är det väl ingen som tror antalet p-platser i staden inte kommer att minska ytterligare så länge Miljöpartiet styr staden?

Claes Westberg (VV)

partiledare Vägvalet

Håkan Andersson (VV)

partisekreterare Vägvalet

ANNONS