MP och V hindrar tillväxt

Socialdemokraterna säger att näringslivet är viktigt, men så länge de låter Miljöpartiet och Vänsterpartiet bestämma så ser det dystert ut för företagen, skriver Alliansen i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Förslag för att utveckla företagsamheten motarbetas av Miljöpartiet: en ny arena, nytt logistikcentrum för fordonsindustrin nya handelscentrum, utbyggnad av hamnen, Sahlgrenska science park och AB Volvos nya huvudkontor. Vänsterpartiet vill ha monopol i äldreomsorg och sophämtning och stoppa fristående skolor – och skjuter sossarna framför sig.

Mycket krävs för att förbättra företagsklimatet och problemet sitter i stadens ledning. På sex år har Göteborg fallit från plats 70 till 168 i Sverige. I idrottens värld hade de flesta varit överens om att byta lagkapten. Men vi pratar inte sport utan om betyget på stadens företagsklimat. De rödgröna behåller sin slitna kaptensmössa och låter skutan segla på åt fel håll.

ANNONS

I dag måndag sker en dialog mellan kommunen och några av stadens företag. Alla steg för bättre företagsklimat är välkomna. Alliansen har lagt en rad viktiga förslag som genomförts: företagslots, entreprenörskvarter och förbättrade upphandlingsregler.

Negativt bemötande

Många företagare upplever negativt bemötande från kommunen. Företagen skapar resurserna vi lever av och är motorn i vårt gemensamma välfärdssamhälle – de borde mötas av öppna armar. Hela samhället mår bra då företagen mår bra. Svaga gruppers sysselsättning gynnas av upphandlingar och konkurrensutsättning, för sysselsättningen ökar när företagsamheten ökar. Göteborg, med sin enorma flora av kommunala bolag, har också sin egen hemläxa att göra för sund konkurrens.

Ett välmående näringsliv byggs i en välmående stad. Bra infrastruktur och villkor för transporter är centralt. Bostadsbristen blockerar. Ingen bygger upp ett företag på en plats dit ingen kan flytta. Rimliga lokala miljömål samt en skola där eleverna kan lära sig det de ska och där de kan känna sig trygga är grundläggande. Kompetensförsörjning och matchning är en utmaning som måste lösas.

Vi hoppas att dagens näringslivsdialog blir lyckosam, att stadens splittrade ledning lyssnar på företagen och tar till sig budskapen. I Alliansen är vi överens. Vi vill inte bromsa utvecklingen, vi vill att vår stad ska utvecklas och fortsätta växa. Utan företag och företagsamhet stannar Göteborg.

ANNONS

Jonas Ransgård (M)

kommunstyrnsgård (M)

kommunstyrelsens andre vice ordförande

Helene Odenjung (L)

kommunalråd

David Lega (KD)

kommunalrådelsens andre vice ordförande

ANNONS