Den som bryr sig om folkhälsa kan inte fortsätta att driva en sådan linje som i praktiken gynnar cigarettindustrin, skriver debattören.
Den som bryr sig om folkhälsa kan inte fortsätta att driva en sådan linje som i praktiken gynnar cigarettindustrin, skriver debattören. Bild: Geir Olsen/TT

Motståndet mot tobaksfria produkter är ren moralism

Nikotin är inte skadligare än koffein och att ge sig på tobaksfria produkter gynnar snarare cigarettindustrin än värnar om folkhälsan, skriver Patrik Strömer, generalsekreterare för Svenska snustillverkarföreningen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

9/2 Sluta marknadsföra ”tobaksfria” produkter, influencers

Det är onekligen märkligt att en organisation som kallar sig ”Non smoking” bedriver kampanj mot just de produkter som bidrar till att färre personer röker. Det syns tydligt i den senaste upplagan av Eurobarometern, (506) som mäter tobaksvanorna i EU. I Sverige, där snus är tillåtet, är rökningen som allra lägst av länderna inom EU. Svenska män – som använder snus i högst utsträckning – är också överlägset friskast i EU när det gäller tobaksrelaterade sjukdomar. Det beror inte på att svenska män använder mindre tobak, utan på att de flesta snusar och därmed inte röker. Hur kan det inte vara något positivt?

ANNONS

Inte skadligare än koffein

Det är vetenskapligt klarlagt att rökning ökar risken för flera sjukdomar, som lungcancer, KOL och hjärtinfarkt samt leder till förtida död. Det råder också vetenskaplig konsensus om att nikotin i sig inte är skadligare än koffein. Det är alltså inte själva ämnet nikotin som är orsaken till att rökare riskerar att få sjukdom eller dör i förtid – det är röken. Att andas in förbränningsrester är inte bra för hälsan.

Vidare beklagar sig Helen Stjerna över att det går att ”runda lagen”. Men den som är en smula insatt i de här frågorna vet att det inte finns någon lag att kringgå. Det enda sättet som staten reglerar nikotinportioner är med punktskatt.

För nikotinportioner finns det däremot sedan flera år en branschöverenskommelse om att efterlikna de regler som gäller för snus. Det är åldersgräns för köp av produkterna, varningstext på förpackningar och förbud mot annonsering. Snustillverkarföreningen hoppas att den utredning som presenteras senare i vår kommer leda till att de regler som redan följer av branschöverenskommelsen blir lag. Att staten varit långsam med att få fram lagstiftning är beklagligt, men innovationer är alltid ett problem för klassificering, regelverk och byråkrati. Vi hade en liknande situation när fordonet Segway introducerades och vilka trafikregler som skulle gälla då.

ANNONS

Den som bryr sig om folkhälsa på riktigt kan inte fortsätta att driva en sådan linje som i praktiken gynnar cigarettindustrin.

Jag kan bara beklaga att i ett EU med 100 miljoner rökare där snus är förbjudet i andra länder, bidrar anti-tobakslobbyn till att upprätthålla en felaktig bild av all tobak och all nikotin som lika farlig som rökning. Den som bryr sig om folkhälsa på riktigt kan inte fortsätta att driva en sådan linje som i praktiken gynnar cigarettindustrin.

Att stora delar av tobaksindustrin har börjat skifta och är på väg bort från glödande produkter är i grunden något positivt, precis som att biltillverkarna har katalysatorer och bilbälten. Problemet är att om vuxna människor använder nikotin på ett sätt som inte riskerar deras hälsa, så behövs inte organisationer som Non smoking generation. Därför måste de nu byta affärsidé från att bekämpa något bevisat skadligt till att bedriva moralistiska kampanjer mot sådant de bara inte gillar eller förstår sig på.

Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska snustillverkarföreningen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS