Vi står inför en brist på närmare 100 000 it-konsulter i Sverige, men vi ser endast blygsamma miljonsatsningar för att råda bot på underskottet. Det behövs nytänkande och mod för att hitta hållbara lösningar på kompetensbristen, skriver debattören.
Vi står inför en brist på närmare 100 000 it-konsulter i Sverige, men vi ser endast blygsamma miljonsatsningar för att råda bot på underskottet. Det behövs nytänkande och mod för att hitta hållbara lösningar på kompetensbristen, skriver debattören. Bild: Pontus Lundahl/TT

Mossig budget sätter käppar i digitaliseringshjulet

Höstbudgeten är en enorm besvikelse. Satsningarna på AI, digitalisering och IT-infrastruktur lyser med sin frånvaro - och det i en tid när stärkandet av just dessa områden är avgörande för Sveriges framtid och för att ta Sverige ur lågkonjunkturen, skriver Peter Hellgren.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Regeringen pratar om behovet av att "bygga Sverige starkare," och det är en lovvärd ambition. Men var är de konkreta åtgärderna för att främja digitalisering och artificiell intelligens? I en era där digitalisering är nyckeln till ökad konkurrenskraft, nya arbetstillfällen och en hållbar framtid, är det oroande att dessa aspekter glöms bort. Budgeten saknar en klar vision för hur vi ska möta de kommande utmaningarna inom en av landets mest betydelsefulla sektorer.

I en tid när digitalisering och AI är kritiska för att möta samhällets utmaningar, krävs det en betydligt djärvare satsning, för att framtidssäkra Sverige. Vi måste prioritera digitalisering, bred teknikkompetens och innovation för att hålla jämna steg med omvärlden.

ANNONS

Hållbara lösningar

Vi står inför en brist på närmare 100 000 it-konsulter i Sverige, men vi ser endast blygsamma miljonsatsningar för att råda bot på underskottet. Det behövs nytänkande och mod för att hitta hållbara lösningar på kompetensbristen.

Budgeten innehåller visserligen en del välkomna, men dock sparsamma, investeringar i det traditionella utbildningssystemet. Ingenjörsutbildning i all ära, men vi lever inte längre i en tid där enbart traditionella universitetsutbildningar tillhandahåller teknisk kompetens. I dag finns en uppsjö av vägar in i teknikbranschen. Nära 30 procent av våra it-konsulter har en annan bakgrund än de traditionella universitetsprogrammen. Regeringen måste ha mer kunskap om dagens verklighet.

Vid en granskning av budgeten märker vi även av nedskärningar av medel till klimat, miljö och natur, vilket går emot de pågående internationella klimatdiskussionerna. Trots forskning som pekar på att digitalisering är nyckeln till att lösa klimatkrisen finns det inget i budgeten som tyder på att regeringen ens har övervägt detta som en möjlighet.

Höstbudgeten hotar att ytterligare sakta ned digitaliseringen av Sverige och sätta käppar i hjulet för innovation och Sveriges plats i AI-racet

Breda satsningar på AI, digitalisering och IT-infrastruktur är också en förutsättning för att stärka svensk ekonomi och ta landet ur lågkonjunktur.

I egenskap av företagsledare inom teknikbranschen under mer än två decennier har jag sett hur politiken allt för ofta försöker att hitta egna lösningar på våra gemensamma utmaningar. Årets budgetförslag är inget undantag. Det är dags för politiken att ta del av den kunskap och erfarenhet som branschen har och att ha den som utgångspunkt för sina satsningar. Det behövs breda satsningar, som inte enbart går till det traditionella utbildningsväsendet. Höstbudgeten hotar att ytterligare sakta ned digitaliseringen av Sverige och sätta käppar i hjulet för innovation och Sveriges plats i AI-racet.

ANNONS

Peter Hellgren, VD på Consid

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS