Mödravården ska inte vara en bricka i ett marknadsspel

Vi behöver tydligen ta det en gång till: Vi säger nej till att stänga ute offentliga Närhälsan från upphandlingen av den framtida mödrahälsovården, skriver bland andra Janette Olsson (S).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

Mödravården, 23 & 25/8

Vi tyckte att vi var övertydliga i vårt krav på att låta alla delta på samma villkor i upphandlingen av mödrahälsovård i Västra Götalandsregionen i allmänhet och i Västra hälso- och sjukvårdsområdet i synnerhet. Men eftersom den moderatledda majoritetens företrädare i nämnden i sin replik visar att de inte förstått tar vi det igen:

Vi socialdemokrater säger nej till att stänga ute offentliga Närhälsan från upphandlingen av den framtida mödrahälsovården. Att stänga ute en mycket väl fungerande, och dessutom egenägd, verksamhet från att konkurrera på samma villkor är ett häpnadsväckande agerande till och med för att komma från den moderatledda majoriteten.

ANNONS

Närhälsan utmärkt

Närhälsan har en alldeles utmärkt verksamhet, med en personal som har dokumenterat hög kunskap och erfarenhet och som ger en vård som i stort sett samtliga besökare är nöjda med. M-MP-L-C-KD-ledningen för Västra hälso- och sjukvårdsnämnden skriver att de inte vill stänga ute en fungerande verksamhet från upphandlingen. Samtidigt förvägras den egna Närhälsan att delta. Det går inte att tolka detta besked på annat sätt än att den moderatledda styrande majoriteten inte har förtroende för sin egen personal och verksamhet.

Vi socialdemokrater värderar vår personal högt. Vi har en mödrahälsovård i världsklass och den ska utvecklas. Vi säger inte nej till att upphandla från goda privata aktörer där behov finns som inte Närhälsan klarar och när det är den bästa lösningen.

Trygg och säker vård

Det viktiga är att mödra- och barnhälsovård och förlossningsvården får utvecklas för att göra livet så tryggt och säkert som möjligt för mammor och barn. De ska inte användas som brickor i ett ideologiskt motiverat marknadsspel.

Janette Olsson (S)

2:e vice ordförande i Västra hälso- och sjukvårdsnämnden

Michael Melby (S)

vice ordförande i styrelsen för beställd primärvård

Lena Hult (S)

regionråd i opposition

ANNONS