Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Faktum kvarstår att det är i den högerextrema myllan som det sprids både antisemitisk och islamofobisk propaganda, skriver debattören. Bild: Jessica Gow, Magnus Sandberg, Pavel Koubek
Faktum kvarstår att det är i den högerextrema myllan som det sprids både antisemitisk och islamofobisk propaganda, skriver debattören. Bild: Jessica Gow, Magnus Sandberg, Pavel Koubek

Moderaterna kommer inte kunna tämja de högerextrema

SD:s livsluft är att skapa hat och motsättningar mellan olika delar av det svenska samhället. Från socialdemokratisk sida vill vi inte ge den typen av värderingar och ambition politiskt inflytande. SD är inte ett parti som alla andra. Moderater och andra kommer inte undan den debatten, eftersom den är nödvändig, skriver Peter Hultqvist (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

12/3 Moderaterna sällar sig till SD:s stormtrupper

22/3 Peter Hultqvist ägnar sig åt osaklig smutskastning

Nej, Gunnar Strömmer, det håller inte! Oavsett insinuationer om min person, beskyllningar om maktpolitik och om socialdemokratisk ovilja att diskutera ”sakpolitik” så handlar alltihop om ett par enkla och i grunden djupt berättigade frågor.

På vilket sätt har Sverigedemokraterna förändrats som parti?

Vad är det som idag motiverar samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna i förhållande till när Ulf Kristersson lovade förintelseöverlevaren Hédi Fried att aldrig samarbeta?

”Kulturella belastningar”

Grundläggande värderingar hör samman med det du kallar sakfrågor. Nu är förhållandet det att ledande sverigedemokrater talar om islam som en ”avskyvärd religion”, om människor i Sverige som är ”kulturella belastningar” och om att judar och samer kan inte bli svenskar. Allt detta fördjupas av SD:s lokala företrädare som definitivt inte skräder orden. Nätet är fullt av exempel och dagliga påståenden, där de jag kallar ”SD:s stormtrupper” hämningslöst härjar runt. Ni talar samtidigt om att SD förändrats. För min del får jag säga: Intet är nytt under solen, mer än att Moderaterna har förändrats!

Gunnar Strömmer påstår att jag relativiserar förföljelsen av judar på 1930-talet. Så är icke fallet. Judarna stod på 1930-talet i centrum för högerextremt hat och förföljelse. Det är ett konstaterande som inte går att ifrågasätta. Jag har inte överfört det till några spekulationer om vad som ske i framtidens Sverige. Men faktum kvarstår att det är i den högerextrema myllan som det sprids både antisemitisk och islamofobisk propaganda.

Rullar på igen

Sedan kan jag konstatera att ledande Sverigedemokrater sagt det man sagt om islam. Försöken att sopa igen spåren har inte lyckats. Visst har Kristersson fördömt uttalandet men sedan rullar allt på som vanligt. Moderaterna drar inte öronen åt sig.

SD:s livsluft är att skapa hat och motsättningar mellan olika delar av det svenska samhället. Att så split. Från socialdemokratisk sida vill vi inte ge den typen av värderingar och ambition politiskt inflytande. Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Moderater och andra kommer inte undan den debatten, eftersom den är nödvändig. När auktoritära nationalistiska krafter släpps fram i politiken måste man orka dra en ”röd linje”.

Sverige ska vara ett öppet och tolerant samhälle där alla svenska medborgare ska känna sig hemma. Ni kommer inte att kunna tämja de högerextrema. Deras kravmaskin mot er har redan startat.

Gunnar Strömmer försöker förminska det resonemanget genom att hänvisa till försvarspolitiken. SD tillhörde aldrig riksdagsmajoriteten vare sig i försvarsbeslutet 2015 eller 2020. Istället tillhörde de tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna de som stod utanför den försvarsuppgörelse som förra året beslutades i riksdagen.

Slutligen, ni moderater ger er in på ett politiska äventyrligheter. Sverige ska vara ett öppet och tolerant samhälle där alla svenska medborgare ska känna sig hemma. Ni kommer inte att kunna tämja de högerextrema. Deras kravmaskin mot er har redan startat.

Peter Hultqvist (S)