På hotell och restauranger skulle nästan alla förlora sina arbetstillstånd och ge en akut brist på kockar. Inom vård och omsorg skulle tre av fyra mista tillståndet, inom bygg och hantverk är det två av tre, skriver debattörerna.
På hotell och restauranger skulle nästan alla förlora sina arbetstillstånd och ge en akut brist på kockar. Inom vård och omsorg skulle tre av fyra mista tillståndet, inom bygg och hantverk är det två av tre, skriver debattörerna. Bild: Jurek Holzer / SvD / TT

Moderaterna dödar våra företags konkurrenskraft

Våra företag skriker efter arbetskraft. Samtidigt sätter den nya regeringen ett lönegolv för arbetskraftsinvandring som ligger över svenska ingångslöner. Nej, Moderaterna, det är inte borgerlig politik att döda våra företags konkurrenskraft, skriver Abir Al-Sahlani och Jonny Cato, Centerpartiet.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Socialdemokraterna har länge drivit på för en behovsprövad arbetskraftsinvandring, något som skulle göra det betydligt svårare för svenska företag att hitta rätt kompetens. Bara yrken som myndigheter klassar som bristyrken ska då få anställa arbetskraftsinvandrare.

Denna restriktiva inställning verkar tyvärr fortsätta under den nyanlända högerkonservativa regeringen. I Tidöavtalet stängs inte dörren för förslaget utan ”bör bli föremål för närmare överväganden”. Det är mycket beklagligt.

Ökat lönegolvskrav

M och KD har dessutom länge argumenterat för att ett ökat lönegolvskrav skulle minska antalet arbetskraftsinvandrare från andra länder som arbetar inom lågkvalificerade yrken i Sverige, och på så sätt skapa fler arbetstillfällen för arbetslösa i landet.

ANNONS

Nu är lönegolvet satt på pränt i Tidöavtalet. Det ska ligga på medianlönen i Sverige, i år 33 200 kronor. Enligt en analys som Almega gjorde 2021 skulle ett sådant lönegolv ha drabbat 12 700 av de 20 000 arbetskraftsinvandrare som fick arbetstillstånd 2019.

På hotell och restauranger skulle nästan alla förlora sina arbetstillstånd och ge en akut brist på kockar. Inom vård och omsorg skulle tre av fyra mista tillståndet, inom bygg och hantverk är det två av tre. Även inom akademikeryrken slår gränsen hårt. Enligt Almegas rapport påverkas en av sju ingenjörer eller IT-tekniker. Över 700 IT-arkitekter och systemutvecklare skulle förlora jobbet.

Det är en politik som straffar arbetskraftsinvandrare oavsett kompetensnivå, och därför också företagare

Det är arbetskraft som Sverige och svenska företag behöver. Detta är inte en politik som stärker konkurrenskraft och tillväxt. Det är en politik som straffar arbetskraftsinvandrare oavsett kompetensnivå, och därför också företagare.

Tyvärr förekommer fusk och utnyttjande kopplat till arbetskraftsinvandring. Det är helt oacceptabelt. Vi har länge drivit på för lösningar som på riktigt löser dessa problem. Ett höjt lönegolv är inte lösningen. Fusket innebär oftast att anställda återbetalar en del av sin lön till arbetsgivaren, då spelar det ingen roll vilken lön som står på pappret. Ett höjt lönegolv skulle bara försvåra för företag att hitta rätt kompetens.

ANNONS

Sprunget ur närinslivet

Har Moderaterna helt glömt bort att de är ett parti sprunget ur näringslivet och som gjort så mycket bra för svenska företag genom åren?

Centerpartiet står upp för den arbetskraftsinvandringsmodell som tjänat Sverige och företagen bra, sedan den infördes 2008. I EU har man sett hur väl det svenska systemet fungerar, och förstått värdet av det. Forskning visar att en förbättrad arbetskraftsinvandring till EU kan ge BNP-ökningar på över 74 miljarder euro per år på lång sikt.

Centerpartiet har verkat för att förbättra arbetskraftsinvandringen på EU-nivå. Som huvudförhandlare för Europaparlamentets position i frågan tog vi ifjol fram en rad konkreta förslag. Som inrättandet av en talangpool där tredjelandsmedborgare som vill arbeta i EU kan registrera sig, och som sedan arbetsgivare kan använda sig av för att söka rätt kompetens. Vi föreslog också att stärka arbetskraftsinvandrares rättigheter inom EU genom att ge dem möjlighet att byta arbete utan att förlora sina arbetstillstånd.

Rätten att bestämma

När andra EU-länder öppnar upp för nya lagliga vägar och verktyg för företag att rekrytera rätt kompetens, väljer i stället regeringen en inriktning som urholkar den svenska modellen för arbetskraftsinvandring.

Rätten att bestämma över vem man vill rekrytera måste ligga hos företagen. De är bäst lämpade att veta vilken kompetens de behöver. Näringslivet är beroende av arbetskraftsinvandringen, och både Gröna Arbetsgivare och Industriarbetsgivarna har varit väldigt kritiska mot både Socialdemokraterna och de nya regeringspartiernas föreslagna åtstramningar.

ANNONS

Vi uppmanar därför regeringen att tänka på Sveriges ekonomi innan den väljer att införa en främlingsfientlig politik som förlamar arbetskraftsinvandringen och våra företags konkurrenskraft.

Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker, Centerpartiet

Jonny Cato, arbetsmarknads- och migrationspolitisk talesperson, Centerpartiet

ANNONS