Vi vet att den gamla förmögenhetsskatten, liksom arvs- och gåvoskatten, inte gav särskilt mycket till staten, skriver författarna.
Vi vet att den gamla förmögenhetsskatten, liksom arvs- och gåvoskatten, inte gav särskilt mycket till staten, skriver författarna. Bild: LUF, Henrik Montgomery/TT

Ministerns skattehöjningar kommer att slå mot välfärden

En bra välfärd går att finansiera utan att straffbeskatta de som anstränger sig. För höga skatter uppmuntrar också folk till skatteplanering i stället för till arbete och investeringar, skriver bland andra Romina Pourmokhtari, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet (LUF).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Magdalena Andersson har aviserat att Socialdemokraterna vill stärka jämlikheten genom att införa en ny skatt på de som har miljontillgångar och utreda ett tak på investeringssparkonto (ISK), som ska begränsa hur mycket man kan spara med en lägre skattesats. Hon menar att det ”har blivit uppenbart” att samhällets allra rikaste har råd att bidra mer till välfärden.

Det är ju såklart sant. Det kommer väl alltid vara sant så länge det finns några rika kvar. Frågan är varför finansministern vill göra det svårare att vara rik. Eller varför hon vill ge alla förmögna starka incitament att antingen satsa på något annat än att få saker att växa – för det kommer beskattas så hårt att man kanske tappar sugen – eller se till att dölja framgången genom att flytta den till andra länder eller till tillgångar som kommer vara undantagna.

ANNONS

Mer skatteplanering

Det kommer nämligen alltid att finnas undantag i en ”miljonärsskatt”. Magdalena har redan sagt att fastigheter ska undantas (ännu mer ved på den brasan!) och erfarenheten av tidigare förmögenhetsskatter är att man måste sätta upp gränser för vad och hur man ska räkna förmögenheter. Så hela idén bjuder in till snedvridna incitament.

Vi vet att den gamla förmögenhetsskatten, liksom arvs- och gåvoskatten, inte gav särskilt mycket till staten. Det blir så pass lite kvar att sannolikheten är mycket hög att resultatet för staten och välfärden blir minus – eftersom det riskerar att flytta kapital, jobb och investeringar utomlands. För höga skatter uppmuntrar också folk att lägga tid och resurser på skatteplanering i stället för på arbete och investeringar.

Är Sverige konkurrenskraftigt kan vi också få ett stärkt polisväsende, upprustat försvar och möjlighet att möta klimathotet. Låt det vara utgångspunkten för en skattereform.

Det är inte något ont att vissa blir rika, tvärtom kräver välfärden rikedom att omfördela. Vill man verkligen skapa ett samhälle där alla ska få möjlighet att växa upp utan fattigdom och utsatthet finns bara en bra huvudinriktning: mer ekonomisk utveckling, det vill säga mer tillväxt. Minskad tillväxt kommer i sin tur vara dåligt för jämlikheten eftersom det leder till att fler barn växer upp med arbetslösa föräldrar, lägre pensioner med mera. Därför vill vi Liberaler bekämpa fattigdom, medan vänstern bekämpar rikedom.

ANNONS

Vanliga människors realinkomster har vuxit med flera tusen procent på tvåhundra år. Bara sedan 1995 har reallönerna i Sverige vuxit med 66 procent. Det är riktigt bra för jämlikheten. Dessutom har utvecklingen utjämnat villkoren på andra sätt än vad som syns i inkomst- och tillväxtstatistiken. I dag har vanliga människor i stort sett lika bra tillgång till världens samlade kunskap som de mest förmögna, bara ett klick bort på internet.

Fokus på ekonomisk utveckling

Politiken behöver fokusera mer på de som verkligen behöver hjälp, de som inte kommer in i värmen för att de inte kan språket, har kontakter in på arbetsmarknaden eller fått en tillräckligt bra utbildning. Vi behöver bli mycket bättre på skola och integration.

Det gör vi med jämlikhetsidéer som ger alla unga samma möjligheter att fritt få forma sin framgång. Inte med idéer som underblåser avund mot de som får saker att växa. Låt oss ta oss ur pandemitiderna genom att fokusera på fortsatt ekonomisk utveckling som skapar jobb och möjligheter för ännu fler.

Undvika straffbeskattning

Politik handlar om vilja. Att finansiera en bra välfärd utan att straffbeskatta de som anstränger sig går om vi bara vill. Men Magdalena Andersson slår undan de ben som välfärden står på – människorna och näringslivet. Det är de som bygger välfärden så vi kan ha en bra skola, vård och försvar.

ANNONS

Är Sverige konkurrenskraftigt kan vi också få ett stärkt polisväsende, upprustat försvar och möjlighet att möta klimathotet. Låt det vara utgångspunkten för en skattereform, inte hur vi bäst straffar människor som anstränger sig.

Christoffer Heimbrand, ordförande Liberala Studenter

Romina Pourmokhtari, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

Lovisa Lanryd, ekonomiskpolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet

LÄS MER:ISK-tak siktar på de förmögna

LÄS MER:Så här försvarar Löfven miljonärsskatten

LÄS MER:Ekonom: Miljonärsskatten - ett slag i luften

ANNONS